Journaliste … van anti naar amen

 (inleiding door Mariaminislam)

 

Helemaal in het begin van mijn leven als Muslim, werd ik getroffen door het verhaal van Yvonne Ridley. Ze had het gemaakt als journaliste. Haar huwelijk met een Muslim man was misgelopen, maar ze waren in vriendschap uiteengegaan. Toen ze hem later (na dat wat je hier leest) “verweet” dat hij haar nooit had verteld over de Islam, kreeg ze te horen: “Je wilde niet luisteren. Je was journaliste in het Midden-Oosten en je ‘wist’ het allemaal al. Islam deugde niet en je wilde er verder niet over horen”. Zo zat ze ineen toen ze naar Afghanistan vertrok, niet zo lang na 9/11… Hier geef ik je enkele (qua spelling gecorrigeerde) uittreksels uit een Nederlandse vertaling van een artikel over haar die ik bij een broeder vond:

 

De Britse journaliste Yvonne Ridley werd bekend toen ze werd gevangen genomen door de Taliban in 2001. Ze werd gezond vrijgelaten en bekeerde zich 2 jaar later. Allan Koay zoekt uit wat er is veranderd sindsdien.

De as van het WTC (World Trade Center) vloog nog rond toen Sunday Express journaliste Yvonne Ridley werd gevangen genomen door de Taliban. Ze is 10 dagen vastgehouden. Ze werd gezond vrijgelaten door de Taliban en 2 jaar later bekeerde ze zich tot de Islam. (…)

Tot haar verbazing behandelde “de extremistische taliban” haar met eerbied en hoffelijkheid, en verschenen de slechte mannen met elektroden en martelgereedschap nooit. In plaats daarvan kreeg zij 3 keer per dag een maaltijd, ondanks het feit dat ze in hongerstaking was. Haar handen werden zelfs gewassen door een man voordat haar eten werd gebracht. Ze kreeg te horen dat zij hun “gast” was, en hun “zuster”.

“De gehele ervaring had me een zeer waardevolle les onderwezen, en dat wij geen propaganda moeten geloven die de machtige mensen op hoge plaatsen ons willen laten geloven” zegt Ridley. (…)

Tijdens haar tijd in de Taliban gevangenis kwam op een dag een persoon naar haar toe die vroeg of zij zou willen bekeren tot de Islam. Uit vrees voor de gevolgen van een negatief antwoord, deed zij een belofte aan hem dat zij Quran zou lezen als zij werd bevrijd.

Zij hield haar belofte, en wat als zuiver academische oefening begon, werd een spiritueel pad. Ze ontdekte dat Quran niet over onderdrukking of geweld maar over vrede, tolerantie en begrip ging. Bovenal was zij verrast vast te stellen dat de Muslimvrouwen niet werden onderworpen of onderdrukt, maar gelijkheid werden veroorloofd. In Augustus 2003, omhelsde zij de Islam (Allahu Akbar, Alhamdulillah) (…)

Ridley ontdekte tot haar verrassing ook dat tijdens haar gevangenschap iemand had geprobeerd om haar gedood te krijgen door een dossier naar Taliban te verzenden dat haar ervan beschuldigde een spion te zijn, een vrouwelijke gelijkwaardige van James Bond.. Zij beweert dat met hulp van haar contacten en medejournalisten, zij te weten kwam dat het dossier door de Amerikaanse intelligentie en Mossad was voorbereid. (…)

“Was ik neergeschoten of gedood, zou dit geholpen hebben het bombarderen van Afghanistan te rechtvaardigen. Het zou de Taliban verder “slecht” hebben gemaakt. Ik werd verteld door één intelligentie-ambtenaar: Neem dit niet persoonlijk op. Het was niet tegen jou..”  Ze lacht….

 

(en wij denken terug aan torens die gecontroleerd instorten om dan de schuld in de schoenen van “de Islam” te schuiven – bedenking van Mariam)
 
Bron: http://aboujabir.web-log.nl/aboujabir/2005/08/het_verhaal_van_3.html 
De dame heeft ook haar eigen website: http://yvonneridley.org/
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Muslim worden en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.