Meevoelen met Sjaitaan?!

 
SPROKKEL UIT “QURAN : Leiding, voor jou persoonlijk!”
(Nouman Ali Khan aan het woord)

We kennen allemaal het verhaal van Adam (vrede zij met hem), en wat er gebeurde toen iedereen voor hem moest buigen. Wie is in dit verhaal de grote slechterik? Sjaitaan, Iblies. En tegenover wie wordt hij geplaatst? Adam, aleihi salaam. Ik hoeft het je niet meer te vertellen, maar ik vertel jullie een ànder verhaal.

Je werkt als stagiair in een bedrijf. Wanneer je afstudeert, krijg je een voltijdse baan bij dat bedrijf. Een paar jaar later word je manager – regionaal, district, nationaal, internationaal manager… Je blijft maar stijgen op de carrièreladder en 35 jaar later ben je dan vicedirecteur van het bedrijf, je hebt het grootste kantoor, helemaal op de bovenste verdieping van de hoofdzetel. De enige die nog boven jou staat is de eigenaar, de directeur zelf. Op een dag komt die directeur het kantoor binnen met een hogeschoolstudent. Dat joch kijkt wat rond, knabbelend op zijn kauwgom … De directeur zegt: “Dit is onze nieuwe senior vicedirecteur en JIJ moet hem koffie halen. En ik heb ook enkele fotocopies nodig – van die covers voor zijn videospelletjes.” Je ziet hoe je directeur een ongekwalificeerde kandidaat zomaar de plaats geeft van degene die zijn hele leven aan dat bedrijf heeft gegeven. Wat is de reactie? “Die? Wie is hij?! Heeft hij eigenlijk al zijn middelbaar uitgedaan?! Dat is een grap zeker?  U kunt me niet zomaar vervangen!” En alle anderen die dit zien gebeuren… Wiens kant zullen ze kiezen, denk je? Als ik erbij was, zou ik die arme vicedirecteur steunen. Waarom wordt hij vervangen door zo’n ongeschikt groentje?!

Maar ik vertel je hier niet het verhaal van ergens een vicedirecteur… Als je het zo bekijkt is het eigenlijk nogal beangstigend, want ik wil niet dat jullie sympathiseren met Sjaitaan! Echt niet!

Ik heb het jullie op deze manier verteld omdat we de verhalen in de Quran al te vaak beschouwen als verhaaltjes over personages die eigenlijk nooit hebben bestaan. Dit zijn nochtans heel reële toestanden, dit zijn waargebeurde verhalen. En toen Sjaitaan zich verweerde, moet je zijn frustratie begrijpen en wat hij heeft gezegd. Je weet toch wat zijn redenering was he? Het ging over kwalificaties.

. . .

Adam (aleihi salaam) werd door Allah eervol behandeld.
Is Iblies ooit ook eervol behandeld door Hem? Ja.
Adam (aleihi salaam) kreeg een graad boven de Engelen.
Heeft Iblies dat ooit gekregen? Ja.
Op een bepaald punt was Adam (aleihi salaam)
ongehoorzaam aan zijn Heer.
Is iblies ook ongehoorzaam geweest? Zeker.
Adam (aleihi salaam) had de vrijheid om keuzes te maken.
Had Iblies die vrijheid ook? Jazeker.

Ze hebben veel met elkaar gemeen!

Dat wat hen verschillend van elkaar maakt
is niet de fout, maar wat er daarnà gebeurt.

Lees de hele spreekbeurt onder:
“QURAN : Leiding, voor jou persoonlijk!”

.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Sprokkels. Bookmark de permalink .