Ramadan – Juz per Juz (1)

Op muslimmatters.org vond ik een (begin van een) reeks besprekingen van de Juz van de Quran. We proberen in de Ramadan elke dag een Juz te lezen en hopen zo tijdens de Ramadan, de maand van de Quran, het Gezegende Boek toch één keer uit te lezen.

De auteur plukt uit elke Juz die hij bespreekt enkele verzen die we willen meenemen naar ons dagelijks leven. Jammer genoeg vind ik nergens de artikels die verder gaan dan Juz 14… (Wie ze vindt : graag de link doorzenden! Jezzak’ Allah!)

De Auteur: Ali Shehata

Dr. Ali Shehata is de auteur van “Demystifying Islam: Your Guide to the Most Misunderstood Religion of the 21 st Century”. Dr Ali is een noodarts en huisarts, en woont op dit moment (publicatie in 2008) in centraal Florida (USA). Hij werd geboren in Maryland uit ouders die vanuit Egypte naar de Verenigde Staten waren geëmigreerd. Hij heeft de Islam vooral op traditionele wijze bestudeerd, bij verschillende geleerden, du’aat en studenten van kennis in de USA.

Inleiding (van de auteur)

Alhamdulillah! Allah heeft toegelaten dat we deze gezegende maand Ramadan bereiken, een maand waarin de poorten van het Paradijs wijd open staan en de poorten van de Hel zijn gesloten. Een maand waarin we de kans krijgen dichter bij Hem te komen door overdag te vasten en ’s nachts te bidden. De maand die een nacht bevat die meer waard is dan duizend maanden. Een maand die zoveel goeds bevat dat degene aan wie ze wordt onthouden werkelijk groot gebrek lijdt.

Alhamdolillah voor de Quran, een prachtige recitatie die aan onze geliefde Boodschapper Muhammad (Allah’s vredeen zegeningen over hem) werd geopenbaard in deze sublieme maand, opdat ook wij de woorden van onze Verheven Heer kunnen lezen en overdenken.
Ter ere van deze mooie maand besteden we meer tijd aan Zijn Boodschap voor de mensheid, door ze te lezen en door de Sunnah te praktiseren waarbij we de Quran in deze maand minstens een keer uitlezen.

Maar al kijken veel Muslims er gretig naar uit om de Quran in deze maand volledig te reciteren, toch verwaarlozen velen daarbij een van de belangrijkste aspecten van de Quran: dat je erover moet nadenken, dat je je bezint over de betekenis, opdat onze harten, ons gedrag, wat we zeggen en doen in overeenstemming wordt gebracht met wat Allah graag heeft.

Zoals Allah het in Zijn Boek heeft gezegd:
“Dan zal de Boodschapper zeggen: ‘O mijn Heer, waarlijk mijn volk heeft deze Quran verlaten (er niet naar geluisterd, niet volgens zijn wetten en bevelen gehandeld)’.”   (De Edele Quran 25:30)
en elders:
“Denken zij niet na over de Quran? Er zijn zelfs sloten op hun harten.”
(De Edele Qurn 47:24)

Om te vermijden dat deze Ramadan voorbijgaat zonder dat we het bevel van Allah opvolgen om de Quran te begrijpen en consequent toe te passen in ons leven, maken we deze reeks met een dagelijkse overweging over de betekenis en de praktische toepassing van de Quran. Het worden korte dagelijkse bedenkingen van telkens een Juz (een dertigste van de Quran), om het einde van deze Quran te bereiken met echte en blijvende veranderingen in onze relatie met Allah en Zijn Boek. Ze worden zo geschreven dat je ze in enkele minuten kan lezen en zijn dus verre van volledig. Maar insh’Allah zullen we datgene gebruiken wat de kerngedachte zo makkelijk en efficiënt mogelijk duidelijk maakt.

Het moeilijkste aan deze taak is de keuze van de tekst die ik hiervoor gebruik: hoe een of twee verzen uit een hele Juz te kiezen voor de bespreking. Maar het is Allah die alle succes geeft, en insh’Allah zal elk van die selecties ergens goed voor zijn. Moge Allah deze inspanning zegenen met nut en leiding, moge Hij onze harten toestaan terug te keren naar de schoonheid, de wijsheid en het licht in Zijn Woorden, opdat we tot Zijn rechtschapen slaven zouden horen en tot degenen die de opperste Tuinen zullen erven op de Dag waarop we Hem zullen ontmoeten. Amen.

Bron: http://muslimmatters.org/2008/09/02/ramadan-reflections-a-daily-journey-through-the-quran-2/
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Ramadan en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.