RAMADAN – een geschenk voor de Muslims (2)

 
MAG IK U VOORSTELLEN : DE QURAN!
 
De tweede voorstelling van de Ramadan: de Quran die erin werd geopenbaard is Leiding voor alle volkeren. (De Edele Quran 2:185) Terwijl de Joden de Taurat enkel als leiding voor henzelf zagen, zegt Allah hier: “Deze hoofdstad is nu de hoofdstad voor àlle volkeren en deze Openbaring is niet alleen voor gelovigen. Het is een open uitnodiging, voor de hele mensheid, over ethnische grenzen heen, over continenten, geslachten, rassen en generaties heen.”
 
Als we deze maand de Openbaring van de Quran vieren … Kent de hele mensheid de Quran?! Nee … Simpelweg door het woord “Naas” in deze Ayah herinnnert Allah ons in deze maand eraan dat het een verplichting is voor de Muslim Ummah om dit Woord te verspreiden. Wij moeten het Woord van Allah delen met de hele mensheid. Wie denkt in die zin over de Ramadan?!
 
Als je de Boodschap van de Quran deelt met de mensheid, zullen ze dan niet vragen: “waarop baseer jij je?” En wat volgt er dus ook meteen: “dit is Leiding voor de mensheid en een set bewijzen voor de Leiding” (wa bayyinaatin lil Hudaa), heldere argumenten. 
 
Dus je deelt de Boodschap met de mensen, je legt ze de bewijzen voor en dan zijn ze uiteindelijk overtuigd van deze Boodschap en dus zullen ze het verschil tussen goed en kwaad kennen. Daarom is de laatste omschrijving van de Quran:  “wal furqan”, het criterion dat onderscheid maakt tussen goed en kwaad. Wat een prachtig verband. 
 
Wat hebben we nu:
Ramadan is de maand waarin we
onze relatie met de Quran voornieuwen.
En dan geven we hem aan de hele mensheid
en wordt zo ook aan ons opnieuw voorgelegd. 
 
Behalve het feit dat de Quran werd geopenbaard in de Ramadan, vermeldt Allah drie punten:
– Hij is Leiding voor de mensheid. Wisten de Muslims dat al? Ja.
– Hij bevat bewijzen voor de Leiding. Wisten ze dat ook al? Ja!
– Hij maakt het onderscheid tussen gooed en kwaad. Wisten ze dat? Ja!!
Met andere woorden, wanneer Allah ons de Quran voorstelt tijdens de Ramadan, vertelt Allah ons de meest elementaire informatie erover, niet? Wat ons dat leert is dat ik iedere Ramadan terug moet keren naar de Quran alsof het de allereerste keer is dat ik  hem lees!
 
Denk aan iemand die nog maar pas Muslim is geworden. Hoe nieuwsgierig, enthousiast en vol energie is die om te ontdekken wat dit Boek  zegt?! Datzelfde enthousiasme wordt verondersteld van èlke Muslim van zodra de Ramadan begint: helemaal opnieuw beginnen, alsof je er nog niets over weet. 
 
En dan zegt Hij: “Al wie getuige is van de maand Ramadan” (dus niet iedereen van jullie zal die eer toekomen) “vast hem dan” (en als het je gegeven is hem te beleven, vier dat dan door te vasten) “en als je iets van die vasten mist mag je het later inhalen”. (De Edele Quran 2:185)
(wordt vervolgd) 
 
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Ramadan en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.