Pareltjes van de Quran : Juz 11

En laat hun woorden jou niet bedroeven.
Voorwaar, alle Glorie behoort aan Allah.
Hij is de Alhorende, de Alwetende.

Een overweging door Nouman Ali Khan
bij Juz 11, Surah 10, Vers 65-66


En laat hun woorden jou niet bedroeven.
Voorwaar, alle Glorie behoort aan Allah.
Hij is de Alhorende, de Alwetende.

Weet, voorwaar, aan Allah behoort
wie er in de hemelen en op de aarde is.
En degenen die deelgenoten naast Allah aanroepen
volgen geen (overtuiging). Zij volgen niets
dan vermoedens en zij doen niets dan liegen.

We zijn al bij de elfde Juz  nu, en dit zijn de Ayah 65 en 66 (maar ik wil het vooral hebben over 65) uit Surah Yoenoes, de tiende Surah. Allah zegt aan Zijn Profeet (vrede en zegeningen over hem): “Wa laa yahzoenka qauwloehoem” – “Wat zij jou te zeggen hebben, moet jou niet bedroeven.” De dingen die zij zeggen hoeven jou niet te verdrietig te maken.

Wat met deze woorden aan Allah’s Boodschapper (vrede en zegeningen over hem) wordt verteld is dat hij dingen zal te horen krijgen die hem zwaar zullen kwetsen. En Allah zegt: “Laat die dingen je niet raken. Je moet sterker worden dan dat. Want als je toestaat dat die dingen je kwetsen, zal je ontmoedigd raken en je zult niet in staat zijn je werk te doen. Je moet de Boodschap van de Islam aan de mensen brengen, de boodschap van hoop, de boodschap van optimisme, de boodschap die mensen hun doel in het leven helpt terugvinden,… Als jij ontmoedigd raakt, hoe zal de mensheid dan haar zelfvertrouwen en motivatie vinden? Dus mag JIJ je niet laten weerhouden door hun woorden.”

En als je vindt dat het beledigend is voor jou of zelfs voor de Islam of voor Allah: “Inna al ‘aaizzata li Allaahi jamie’an” – “Waarlijk, gezag, respect en eer en waardigheid horen toe aan Allah. Alles ervan.” ALLE waardigheid, alle autoriteit, alle respect behoort aan Allah. Denk nooit dat Allah kan worden veracht. Dat is niet mogelijk, want Allah BEZIT het respect. Dus maak je daar geen zorgen over. “Hoewa assamie’u aliem” – “En denk maar niet dat Allah niet heeft gehoord wat ze zeggen”, Hij hoort zelfs wat ze zeggen dat JIJ niet hebt gehoord. Allah is alhorend, alwetend.

Allah heeft Zijn Boodschapper
(vrede en zegeningen over hem)

duidelijk advies gegeven over
hoe hij kan blijven doorgaan 

ondanks het feit dat hij
gemene woorden te horen kreeg. 

Jullie die vaak online zitten: sommigen onder jullie stuiten op video’s, blogs, commentaren onder youtube-filmpjes die echt kwetsend zijn tegenover de Islam. Alleen al als je ze leest, walg je ervan en vraag je je af hoe mensen zoiets kunnen zeggen over Allah, over Zijn Boodschapper (vrede en zegeningen over hem). Er niet in geloven is één. Maar het soort haat en agressieve vijandigheid die de mensen spuien doet je denken: “Wat voor mensen zijn dit?! Waarom zegt iemand zoiets?!”

Het is walgelijk en het zit je dwars, maar Allah zegt dit aan Zijn Boodschapper zèlf! Jij zit ermee omwille van je geloof. Maar ONS geloof is niets vergeleken met het geloof van de Boodschapper (vrede en zegeningen over hem). Hem stoort het ook, maar hij krijgt te horen: “Trek het je niet aan. Laat het je niet raken, het doet niets af van de waardigheid van Allah. Hij bezit die trouwens toch zelf. Maak jij je dus maar geen zorgen daarover.”

En meer nog: Hij heeft gehoord  wat ze hebben gezegd, dus ze zullen ervoor boeten. Het is niet zo dat Allah hen niet bezit. Hij is JOUW Meester. Maar of zij het nu erkennen of niet, Hij is hùn Meester ook: “Ala inna lillaahi man fie samawaati wa man fie ‘l ard” – “Je hoort te weten dat Allah iedereen bezit die in de hemelen is en iedereen die op de aarde is.” (*) Ze behoren allemaal aan Hem toe en hier komen ze echt niet mee weg.

Dit mag dus geen invloed hebben op het werk dat jij moet doen. Als WIJ worden beïnvloed door die negatieve woorden en die haatdragende uitspraken, dan worden we reactionair en doen we niets anders meer dan reageren op die haat. En dat betekent dat we niet hebben begrepen wat het is dat we horen te doen. Dat soort praat is enkel maar afleiding. Niets meer dan dat.

En dat jij je godsdienst grondig leert en dat jij de waarheid van je godsdienst met anderen deelt – op een fatsoenlijke manier! – dat is jouw en mijn missie. En we moeten doorgaan met het vervullen van die opdracht. We mogen de agressieve en hatelijke en afleidende tactieken van degenen die ons haten, ongeacht wat we doen, ons niet laten afbrengen van onze missie – zoals ook aan de Profeet wordt gezegd dat Hij zich niet van zijn zending mag laten afleiden.

Moge Allah, azza wa djal,
ons op ons doel gericht houden
en ons sterk houden, standvastig
in de Boodschap van de Islam,
en niet toestaan dat we ons laten meeslepen
door zoveel haatvolle uitspraken
die ons tegenwoordig omringen
waar het om onze prachtige godsdienst gaat.

(*) man = wie; ma = wat – sommige vertalingen geven dit dus foutief weer

bron: http://www.youtube.com/watch?v=Btsvfuu2eE4

Het youtube-kanaal van Quran Weekly: http://www.youtube.com/user/QuranWeekly

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Ramadan en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.