Pareltjes van de Quran : Juz 20

“En het hart van de moeder van Moesa werd leeg.
En zij had het (geheim) bijna onthuld
als Wij haar hart niet versterkt hadden,
zodat zij tot de gelovigen behoorde.

Een overweging door Nouman Ali Khan
bij Juz 20, Surah 28 , Vers 10

We zitten nu al in de 20° Juz. Dit is Surat ul Qasas met één van mijn lievelingsverzen van deze Surah dat het heeft over de moeder van Moesa, vrede zij met hem. Ik heb deze Ayah gekozen omdat het me nauw aan het hart ligt om heel wat redenen. De belangrijkste daarvan is:

Alle mensen zullen iets meemaken
dat hen emotioneel traumatiseert.

We zullen worden gekwetst vanwege onze geliefden: het verlies van geliefden, vanwege ziekte, door het verdriet dat ze ons aandoen. Denk maar aan de kwetsende dingen die onze ouders tegen ons zeggen, of wij tegen onze ouders, of die onze kinderen tegen ons zeggen, of man en vrouw tegen mekaar, of vrienden… We zullen traumatische ervaringen meemaken in ons leven, zoals het verlies van je baan, je huis,… Of erger dan dat. Hoeveel mensen in deze wereld leven in werkelijk afschuwelijke omstandigheden, waarvan wij ons niet eens kunnen voorstellen dat we zo zouden lijden? Kinderen die dingen meemaken waarvan ik me niet kan inbeelden dat mijn kinderen iets zouden meemaken dat daar nog maar in de buurt komt? Dat is een realiteit waarmee zoveel mensen worden geconfronteerd.

En deze specifieke Ayah is voor mij
een Ayah van grote hoop.

Want als mensen littekens, emotionele schade oplopen, dan hebben ze het gevoel dat ze zich daar nooit meer van kunnen herstellen om verder te gaan met hun leven. De moeder van Moesa had de kolossale taak haar baby op te nemen en die baby in het water te leggen! Een moeder moet haar kind in het water leggen… Je kan je niet inbeelden dat een moeder zoiets zou doen! Maar ze heeft twee mogelijkheden: toekijken hoe haar kind wordt afgeslacht door soldaten, voor haar ogen, of het kind in een mandje leggen (dat nog niet eens is getest op waterbestendigheid en of het wel blijft drijven) en hem zomaar in de rivier gooien… (“alqiehie fie ‘alyam” – vers 7)

En Allah zegt: Toen ze hem in het water gooide, toen ze haar baby in de rivier gooide…” Dat was door Allah’s inspiratie, want ze had dit zelf emotioneel niet kunnen opbrengen. Allah gaf haar de kracht om dat te kunnen doen. Hij zegt: “Wa asbaha foeaadoe oemmi moesa faarighan” – “Het hart van Moesa’s moeder werd geleegd”. Het trauma haar kind te moeten loslaten, dat ze moest toekijken hoe het wegdreef op de rivier en dat ze er niet meer bij kon… En je weet niet eens wat hem overkomt! Is hij verdronken of niet? Heeft een krokodil hem te pakken gekregen? Misschien hebben die vreselijke soldaten hem gevangen? Is het mandje omgedraaid? Ze weet niets… en de vreselijkste gedachten moeten door haar hoofd  hebben gespeeld. Allah zegt dat haar hart leegliep: faarighan. Haar hart werd leeg, ontdaan van alle emotie… Je weet wel: wanneer iemand traumatisch nieuws te horen krijgt en je doet zo (beweegt z’n handen voor z’n ogen) maar ze knipperen nog niet eens met hun ogen, ze zeggen niets, ze zijn gewoon stil… Ze zijn emotioneel verlamd. Dat is de fase die zij bereikte.

“In kaadat latoebdie bihie” – “Ze gaf bijna haar geheim prijs”. Ze liep er bijna achteraan, roepend “Dat is mijn baby! Da’s mijn baby!” Maar als ze dat had gezegd, had dat zijn dood betekend. Nu zegt Allah: “Lauwla an rabatna ala qalbiha…” – “Hadden Wij haar hart niet gesterkt”, hadden We haar hart niet vastgebonden, hadden we haar hart niet bijeengehouden… Allah nam haar “foeaad”. Dat is haar hart en het staat in vuur en vlam. En in dezelfde Ayah gebruikt Hij een ander woord voor “foeaad” en dat is “qalb”: Hij kalmeerde haar hart en voerde haar terug naar een normale toestand. En Allah beschrijft dat Hij dat heeft gedaan.

Weet je, er zijn mensen die emotioneel getraumatiseerd zijn en er zich nooit van kunnen herstellen. Waarom niet? Omdat Allah hun hart niet heeft vastgebonden. Allah heeft dat niet gedaan. Wij als mensen, wij zijn soms niet in staat emotioneel te bekomen, maar we leren in deze Ayah dat Allah het vermogen heeft om ons te laten helen en verder te gaan (met ons leven).

Je kan bij jezelf zeggen: “Ik kàn het emotioneel niet opbrengen om je vergiffenis te schenken!” Maar Allah zegt: “Ik bind je hart en Ik geef je dat vermogen.” Je kan in je hart zeggen: “Ik ben te diep gekwetst door wat er is gebeurd. Het is onmogelijk dat ik verder kan gaan met mijn leven.” Maar Imaan, geloof en vertrouwen in Allah, volstaat opdat je in staat zou zijn door te gaan met je leven:  “Lauwla an rabatna ala qalbiha, hadden we haar hart niet gebonden…”

“Litakoena mina ‘l moe’minien” – “zodat ze kon horen tot hen die waarlijk geloven.” Welke moeder kan zich herstellen van het trauma dat ze haar kind in het water moest leggen en het niet meer zou kunnen zien?! Hoe zet je je daarover heen?! Maar Allah gaf haar hart de kracht, zodat ze zich er niet alleen overheen kon zetten maar dat ze naderhand ook helder kon denken en zijn zusje achter hem aan stuurde. Ze zou helemààl niet in staat zijn geweest om na te denken als Allah niet tussenbeide was gekomen.

Allah ZAL dus tussenkomen in
onze emotionele situaties.
Hij zal ingrijpen.

En zij is géén Profeet! Ze is gewoon een gelovige.
Wat betekent dat dit een kans is voor jou en mij!
Welk emotioneel trauma je ook doormaakt,
weet dat Allah kàn tussenkomen
en je gemoedsrust kan schenken, een gerust hart.
En Hij kan je je kalmte teruggeven.
Of het nu gaat om angst, vrees…
Of het verdriet is, woede,… Welke emotie ook…

Wat er ook is gebeurd dat jou zo heeft getekend,
Allah kan dat litteken helemaal verwijderen.

 

Ik bid dat je in staat zal zijn Allah te vragen
om je littekens echt helemaal te verwijderen
en dat Allah, azza wa djal, je die stevigheid in je hart geeft
zodat je kan horen tot degenen die waarlijk, echt geloven
en zodat je een gezond geestelijk leven
en een gezond emotioneel leven kan leiden.

.

bron: http://www.youtube.com/watch?v=DzSDr5xiGIE

Het youtube-kanaal van Quran Weekly: http://www.youtube.com/user/QuranWeekly

.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Ramadan en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.