Pareltjes van de Quran : Juz 30

“Bij de tijd.
Voorwaar, de mens lijdt zeker verlies.
Behalve degenen die geloven
en goede daden verrichten
en elkaar aansporen tot de Waarheid
en elkaar aansporen tot geduld.
 

Een overweging door Nouman Ali Khan
bij Juz 30, Surah 103

We hebben onze dertigste dag bereikt. Aangezien dit vooraf werd opgenomen, weet ik dus niet of het op deze dertigste dag al Eid zal zijn of niet. Hoe dan ook, ik vond dat deze laatste vermaning moest gaan over mijn favoriete Surah in de Quran: Surat ul Asr. En het wil lukken dat die in de dertigste Juz staat. Dus dat gaan we vandaag doen.

Ik denk trouwens dat het een toepasselijke afsluiting is voor onze reeks, want als we al niets anders hebben geleerd dan toch dat de tijd vliegt. Allicht weet iedereen van jullie die nu luistert al wat Surat ul Asr betekent: dat Allah zweert bij de tijd die ons ontglipt, die opraakt, die zo snel weg druppelt dat we ze niet kunnen vangen.

Hoe snel zijn de laatste dertig dagen voorbij gevlogen?
Hoe vlug ging het? Als je terugblikt lijkt het slechts een week!
De Ramadan is nog maar net begonnen, en het is alweer voorbij?! “Wal asr!”

En we hebben die gelegenheid verloren… “Inna ‘l insaana lafie ghusr” – “Zonder enige twijfel, de mens is ondergedompeld, hij verdrinkt in een toestand van verlies!” Dat is de realiteit voor elke mens. En het grootste verlies dat we lijden is tijd. We hebben zonet de tijd voor Ramadan verloren… We staan op het punt deze gezegende maand te verliezen, deze kans om vergiffenis te krijgen.

Nu je hebt geleerd hoe verlies aanvoelt, als gelovige, laat nu geen enkele dag meer voorbij gaan met talmen. Als je weet wat Surat ul Asr is… Het is de samenvatting van de hele Quran. En als het inderdaad de samenvatting van de gehele Quran is, dan is er één iets wat je aan Surat ul Asr moet overhouden, en dat is respect voor tijd.

Leg je dag vast! Ga vroeg slapen. Sta vroeg op.
Bid Fajr op tijd. Bid aandachtig.
Verspil je tijd niet. Zit niet in je eentje aan de computer.
Blijf ’s avonds niet lang op, zelfs niet om Islamitische video’s te bekijken.
Als je een jongeman bent, probeer dan naar de moskee te gaan voor Ischa.
Probeer naar de moskee te gaan voor Fajr.
En kan je dat niet, bid dan tenminste Ischa en Fajr thuis!
Haal er je vrienden bij en bid samen.

Mensen zijn voortdurend en voor altijd verliezers…
“Illa ‘ladhiena ‘aamanoe” – “behalve zij die geloven”

Weet je, of je het nu leuk vindt of niet: we zijn allemaal op weg naar onze dood. Allemaal!Er gaat geen dag voorbij of ik kom dichter bij de dood, mijn vrouw komt dichter bij de dood, mijn kinderen komen dichter bij de dood… Allemaal zijn we op weg naar onze sterfelijkheid, ons einde. Graag of niet. Dat verlies komt eraan! Er is zopas een dag van mijn leven afgenomen en die krijg ik nooit meer terug. Er is een maand weggenomen en ik zal nooit in staat zijn die terug te pakken. Ik zal nooit jonger worden. Dat zal niet gebeuren – ik zal alleen maar ouder worden. En hoe ouder ik word, hoe dichter ik bij mijn laatste dag kom. Op deze aarde. Dat is een feit.

Als je dat feit aanvaardt, dan verliezen alle mensen voortdurend hun tijd, hun kans. Want het enige dat we in deze wereld hebben is toch tijd, niet? Geld, huis, … dat allemaal kan je enkel genieten als je tijd hebt, niet? Als je geen tijd hebt, dan is niet van die zaken belangrijk. Niets is van belang. Iemand krijgt te horen dat hij over een uur zal sterven… Geen rijkdom in de hele wereld doet er dan toe! Geen eten, niets maakt nu nog uit, want het enige wat je rest is dat uur!

Als wij ons deze boodschap van de Quran eigen hebben gemaakt,
dat tijd het belangrijkste is wat je hebt,
dan kunnen we die maar beter goed gebruiken in deze wereld!

Dan zal je hernieuwd respect hebben voor elke dag, voor elk uur, voor elke avond… Er zal geen zorgeloze houding meer zijn tegenover weekends. Niet meer elke kans die je krijgt verspillen terwijl je naar een scherm zit te staren om een of ander videospelletje te spelen of iets in die zin. Je zal dingen met je leven doen die productief zijn.

Hij zegt: “illa ‘ladhiena aamanoe.” De enigen die geen verlies zullen lijden, zullen de mensen zijn die geloven. Wie zijn de mensen die zullen terechtkomen in een leven waar geen tijdsbeperking meer heerst? Want als tijd de grootste verliespost is, wie zijn dan de mensen die niet zullen verliezen? Mensen die hebben geloofd!

“Wa aamiloe assaalihaat”: de mensen die hebben geloofd en als een gevolg van hun geloof hebben ze de enkele goede dingen die Allah hen vroeg te doen. “Saalihaat” is – zoals ik vermeld in meer gedetailleerde besprekingen – betekent gewoon enkele, een handjevol goede daden. Het is niet veel! Allah vraagt niet veel! Hij vraagt een klein beetje.

Hij vraagt veel minder van ons doorheen het jaar dan Hij tijdens de Ramadan vraagt! Je gaat de rest van het jaar niet doen wat je tijdens de Ramadan hebt gedaan. Je zou wel willen. Ik wou dat ik het kon! Maar het zal niet zo zijn. En Allah vrààgt dat ook niet van ons.

Hij vraagt veel minder. Véél minder!
Dus, doe het! “Assaalihaat”

“Wa tawaasau bil haq”: en ze moedigen elkaar aan, drukken elkaar iets op het hart, geven mekaar raad, adviseren elkaar,… op gelijke voet. “Tawaasi” betekent namelijk “gelijke deelname”. Het zou “saawa” zijn geweest wanneer de één de ander domineert. “Tawaasa” betekent dat we allebei op gelijke voet staan: ik ben niet beter dan jij en jij weet dat je niet beter bent dan ik. We zorgen gewoon voor elkaar.

Zoek goed gezelschap om je geloof levendig te houden, om je waardering voor tijd in stand te houden. Iemand die jou in de gaten houdt: “Hey, je was er gisteren niet voor Ischa. Waat zat je? Is alles in orde?” – “Ik heb je een paar dagen niet gezien. Waar was je? Ik maak me zorgen om je! Je komt niet naar de les. Ik heb je niet gezien…” Dat is “tawaasi bil haq”! Mekaar aanmoedigen, mekaar eraan herinneren waarom je hier op deze aarde bent, hoe je wordt geacht een goed leven te leiden in deze wereld zonder ooit je doel uit het oog te verliezen!

“Wa tawaasau bi ‘ssabr”… En als dan de afleiding komt, wanneer de verleidingen komen, en die beproevingen in het leven, dan moet je je vastklampen aan je geloof. Want “sabr” slaat niet alleen op moeilijke tijden. “Sabr” heeft ook te maken met verleidingen!  “Sabr” gaat ook over wat je afleidt. Je moet jezelf ervan weerhouden om toe te geven. Je zal die echte zelfbeheersing nodig hebben. Als je die niet hebt, zal je deze uitdaging niet overleven!

Dit is het begin
van ons nieuwe leven!

Ieder van ons mag erop vertrouwen dat Allah ons,
vanwege onze inspanningen tijdens de Ramadan
en onze oprechte Dua en de tranen die we hebben gestort, 
een nieuwe start heeft gegeven.

Dat MOETEN we geloven. En van hier af aan begrijpen we
de waarde van tijd  en we gaan nu echt het beste maken
van ons leven! Dat is wat we gaan doen.


We gaan een planning opmaken.

Je gaat kijken wanneer je Quran wil memoriseren, wanneer je gaat leren om beter te reciteren, hoe je op tijd gaat opstaan voor je gebeden en ervoor zorgt dat je de tijd hebt om te bidden.
Als je student bent: hoe schrijf je je in voor cursussen die niet op het tijdstip van Jumu’ah vallen, zodat je tijd hebt voor elk van de gebeden zonder dat je in de problemen geraakt.
Waar haal je de moed om aan je werkgever te zeggen dat je een gebedspauze nodig hebt?

Draag in de eerste plaats zorg voor Salaat!

Salaat is de ultieme manier om ons te herinneren aan de waarde van de tijd: “inna salaata kaanat ala ‘lmuminienan kitaaban mauwqoeta” – “De Salaat is voor de gelovige een wet die zijn tijd bijhoudt” Als “asr” belangrijk is voor ons, dan is Salaat belangrijk voor ons! Je moet dat opvolgen. Je moet daarmee begaan zijn. Diegenen onder jullie die jong zijn, nog maar in het middelbaar, en je stelt vast dat je veel vrije tijd hebt: ofwel vul je die met het memoriseren van de Quran of vul ze in door een job te nemen. Doe iets productief met je tijd! Verspil je tijd NIET!

Voor de meeste mensen is het de vrije tijd
die hun geloof vernietigt!

Het is die vrije tijd die leidt tot “daten”,
het is die vrije tijd die leidt tot “clubbing”,
het is die vrije tijd die leidt tot drugs…
Het is die vrije tijd…!

Als je zwak bent, gun jezelf dan geen vrije tijd.
Zorg dat je bezig blijft en blijf Allah om hulp vragen.

 

.

En ik bid dat Allah jullie allemaal goed gezelschap schenkt,
een goed oordeel, wijsheid en karaktersterkte.
Dat Allah je helpt je verleidingen te bestrijden,
dat Hij je verwijdert van de mensen die je naar de zonde voeren,
en dat Hij je het gezelschap schenkt van mensen
die je maken tot een betere, betere, steeds betere mens!
En dat Allah je uiteindelijk sterk genoeg maakt,
zodat andere mensen tot Allah komen door jou!

Dat is wat jij wil zijn!
Je wil horen tot de mensen
die
“tawaasi bil haq” doen,
die “tawaasi bi ‘ssabr” doen.

Moge Allah ons tot hen laten horen.
En moge Allah ons niet laten horen
tot degenen die verlies leiden
maar tot de uitzondering!

 

.

bron: http://www.quranweekly.com/juz-30-quranic-gems/

Het youtube-kanaal van Quran Weekly: http://www.youtube.com/user/QuranWeekly

.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Ramadan en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.