Rechten en rechtvaardigheid

Voorwaar, Allah gebiedt jullie
de toevertrouwde (zaken) aan hun eigenaars te geven

en wanneer jullie tussen de mensen oordelen,
oordeel dan met rechtvaardigheid.

Voorwaar, Allah onderwijst jullie hiermee op de beste wijze.
Voorwaar, Allah is Alhorend, Alziend. (De Edele Quran 4:58)

 

DE RECHTEN VAN DE ANDER

Het prachtige gebod dat de hele Islam samenvat is:
Zorg dat je de mensen geeft wat ze verdienen, en niets minder dan dat.

Als je een werkgever bent, geef je werknemers dan niets minder dan wat ze verdienen. Ben je een werknemer, geef dan je werkgever niet minder dan wat hij of zij verdient.
Trouwens, als je dit echt begrijpt, dan zal je dat zo goed als bij elke transactie in je leven navolgen. Voor je met de wagen iemand de weg afsnijdt, bedenk je: “Heeft die persoon dat verdiend?” Voordat je voordringt in een wachtrij of iemands spullen weggrist bij een uitverkoop…

… en van JE BUREN

Dan zegt de Rasoelullah (vrede en zegeningen over hem) dat we zorg moeten dragen voor onze buren. Hoevelen van ons kennen hun buren? En dat is een recht dat zij over ons hebben. We horen te weten wie ze zijn. We horen te weten hoe het met ze gaat. We moeten nagaan hoe het met ze gaat. Als je Iftar bereidt, geef dan wat eten aan je buren en zeg hen: “We vieren feest en we willen dat je mee viert. Jullie zijn onze buren. De Boodschapper heeft ons geleerd voor onze buren te zorgen. Laat het maar weten als je iets nodig hebt.” Subhaan Allah. Hoeveel Moslims liggen er niet juist in ruzie met hun buren?

Subhaan Allah. Als we enkel maar
volgens die stuk goede raad kunnen leven
dan zou de Moslim Ummah er heel anders uitzien.
Jouw leven en het mijne zouden er heel anders uitzien.
Onze families zouden er totaal anders uitzien.

 

RECHTVAARDIGHEID

“En als de tijd komt dat je tussen twee mensen moet beslissen”…
Dat betekent dat er een geschil is en jij bent de rechter.
Nu denk je: “Ik ben geen rechter. Wanneer ga ik op een stoel van een rechter zitten en oordelen tussen mensen?” Allah (subhaanahu wa ta’ala zegt: “إِذَا (itha), wat betekent dat het ooit ZAL gebeuren. Tussen je ouders kan er onenigheid ontstaan, tussen je broers en zussen kan er een geschil voorkomen. Misschien zal er ruzie komen tussen je vrienden. Tussen je klasgenoten kan er heibel ontstaan, collega’s kunnen kibbelen. Er zal ergens een conflict ontstaan en de mensen zullen zich naar jou wenden: “Wat vind jij? Welke zijde kies jij?” Allah (subhaanahu wa ta’ala) zegt: Als dat gebeurt, kies dan de zijde van de rechtvaardigheid.

Soms heeft de persoon die je niet graag hebt gelijk en degene die je wel graag hebt heeft het mis.
Het is moeilijk om te zeggen dat je vriend ongelijk heeft, maar je zal het moeten zeggen. Je zal onvermijdelijk in zulke situaties terecht komen…

Uit: http://noumanalikhan2dutch.wordpress.com/2014/07/11/fantastisch-advies-van-allah-parels-van-de-quran-2014-afl-11/

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Muslim zijn is..., Sprokkels en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.