Sjaitaan en zijn trukendoos

“Zo bracht hij hen ten val, met misleiding.”
(De Edele Quran 7:22)

Hier beschrijft Allah (azza wa jal) hoe Sjaitaan onze ouders, Adam en )Hawwaa/Eva (vrede zij met hen beiden) heeft overtuigd om te eten van de verboden boom. Wat was zijn strategie waardoor ze naar hem gingen luisteren? We weten allemaal dat hij hen eeuwig leven aanbood en dat ze in Jennah zouden kunnen blijven. Maar HOE heeft hij dat gedaan?

Welke methode heeft hij gebruikt?

Ze ligt vervat in de eerste uitdrukking van de Ayah: “Fadallahumma bi ghoeroer”.

“Dalla” wordt gebruikt wanneer je
een emmer ophaalt: beetje bij beetje.

Sjaitaan begon met een heel klein stukje toegeeflijkheid – en ze luisterden. En dan bood hij een beetje meer: “Het kan geen kwaad! Wat ik je zeg is niet haraam! Je hoeft niet eens van die boom te eten (in het geval van onze ouders). Bekijk hem gewoon eens. Het is een mooie boom. Kijken kan toch geen kwaad?!”

Het gebod van Allah was:
“Wa laa taqraba hadhihi ash shajarata”
“En kom niet in de buurt van deze boom.”

Het is niet zo dat Sjaitaan gewoon naar ze toe ging en zei: “Wees ongehoorzaam aan Allah!” Het eerste wat Sjaitaan zegt: “Je hoeft niet eens van die boom te eten (in het geval van onze ouders). Bekijk hem gewoon eens. Het is een mooie boom. Kijken kan toch geen kwaad?! Ga gewoon wat dichterbij. Wat is daar nu erg aan?” En als ze dan dichterbij komen: “Weet je wat, het is toch niet verboden om erin te klimmen. Je mag er alleen niet van eten. Klim er eens in. Da’s toch niet erg.” Het begint met een heel klein stukje… en meer… en meer…

Het gaat ook niet om maar één keer.

“Dala” veronderstelt ook dat die suggesties een keer kwamen, en dan nog eens de volgende dag, en nog een dag en nog een. Het was een proces voor die kerel. Het is niet zo dat hij Adam (vrede zij met hem) iets influisterde en dat die dan meteen van de boom ging eten.

Wat hij doet is eigenlijk een hele strategie, beetje bij beetje,
door hem geleidelijk aan met argumenten te overtuigen
(“Fadallahuma bighoeroer”) en dat is wat hij ook bij ons vandaag doet.

Lees het hele artikel hier:
https://noumanalikhan2dutch.wordpress.com/2014/07/03/satans-trukendoos-parels-uit-de-quran-2014-afl-3/

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Sprokkels en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.