Allah heeft het tegen JOU!

Roepen jullie de mensen op tot vroomheid en vergeten jullie jezelf
terwijl jullie de Schrift voorlezen? Begrijpen jullie dan niet?
(De Edele Quran 2:44)

De eerste ontvanger van het advies uit het Boek van Allah ben ik zelf.

Je weet wel hoe mensen soms enkel iets leren om een hele hoop punten te noteren die ze gaan gebruiken in discussies, of in een spreekbeurt. Daar is op zich niets mis mee, zolang de allereerste reden om die dingen neer te schrijven was dat ze voor JOU van nut waren. En pas daarna, nadat het jou heeft beïnvloed, bedenk je: “Weet je wat? Misschien is het wel goed dat ik dit ook met anderen deel.”

Als we dat proces niet doormaken, dan wordt het gewoon een holle theatervoorstelling en leer je alleen over deze godsdienst om een ander te onderwijzen. Misschien die je het om indruk te maken, misschien zelfs omdat je oprecht met die anderen begaan bent. Die zorg is echter hol en leeg als ze niet voortkomt uit zorg voor jezelf. Dat is waarom Allah zegt: أَفَلَا تَعْقِلُونَ” (‘Afalā Ta`qilūna) – Waarom denken jullie niet na?”

Telkens ik de Quran bestudeer, moet die zin ‘Afalā Ta`qilūna in mijn hoofd hangen: “Dit is in de allereerste plaats gericht aan mezelf.” Weet je, soms leren we heel wat, maar we denken niet na over de reden waarom we het leren: in de allereerste plaats moet het ons zelf goed doen en dan pas alle anderen.

Dit gaat niet enkel over het individu.
Het gaat evenzeer om ons als volk,
als de Ummah, de hele Moslimgemeenschap.

We zijn er zo snel bij om andere volkeren te veroordelen. Het is veel gemakkelijker om te zeggen: “Al die mensen zijn zo” zonder daarbij even zorgvuldig naar onszelf kijken. Gek genoeg heb ik het meegemaakt dat Moslims, als ze het over zichzelf hebben, zeggen: “Ja maar, we zijn beïnvloed door de Kuffaar. Hun negatieve invloed heeft ons besmet.” Je kan anderen niet de schuld geven voor jouw ontaarding! Jij en ik, wij zijn zelf verantwoordelijk tegenover Allah voor de manier waarop we ons gedragen.

Daarom bid ik dat we als individuen leren
om introspectief te werk te gaan
wanneer we de Quran bestuderen
en zelfs als een volk, als een cultuur,
leren introspectief te zijn wanneer we ons
in het Boek van Allah verdiepen,
zodat het ons echt doet nadenken
over wat onze prioriteiten zijn.

BarakAllahu li Walakum, Wa-Salaamu Alaikum Wa Rahmatullahi Wa Barakatuh

 

Bron: http://www.quranweekly.com/practice-what-you-preach/

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Quran - onze gids, Sprokkels en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.