Moslim in de wereld vandaag…

De titel van de lezing is “Our attitude towards Islam”
“Onze houding tegenover de Islam” … voor MOSLIMS!

Wat vooraf ging:

Broeder Nouman Ali Khan kijkt naar de manier waarop onze samenleving
met ons omgaat. Kritisch. Dat is wel het minste dat je daarover kan zeggen.
Hij geeft ons inzicht in wat er gebeurt aan de hand van twee vergelijkingen.

1/ Hij  laat ons zien hoe hetzelfde gebeurde met Profeet Muhammad (vrede en zegeningen over hem). Wat belangrijk is, is “Laa illaaha illa Allah” maar dat willen ze niet horen. Dus wat is de oplossing? Het gesprek afleiden door andere vragen te stellen: “Welke engel brengt jou de openbaring? Wie waren de jongeren van de grot? Wat is de Ruh? Wie was Dhul Karnein?” Vragen die er niet toe doen…

2/ Het beeld van een interview kennen we allemaal. Degene die de vragen stelt heeft de macht. Die kan de geïnterviewde onderbreken, antwoorden negeren, doorduwen op pijnpunten, enz… De vragen gaan ook nooit over de kern van de zaak, de boodschap, maar over details en randverschijnselen.

Met andere woorden:
We zitten voortdurend in het verweer.

Die onzinnige vragen over details, die afleiden van de Boodschap van de Islam zelf, zijn trouwens al doorgedrongen tot bij ons. Onze eigen moslimjongeren stellen hun geloof in vraag onder invloed van wat ze leren in deze samenleving en op school. Onze maatschappij overstelpt ons met kritische vragen over ons geloof. Het zijn er zoveel dat we bijna niets anders doen dan reageren op die vragen: “Nee, zo zit de Islam niet ineen. Nee, dat is niet waar de Islam om draait.” Wij zijn in het verweer gedrongen…

(vertaling vanaf minuut 18)

Wat is het gevolg? Wij hebben het gevoel
dat we onze kinderen moeten beschermen
tegen de Fitna van de buitenwereld.

“Dit is haraam! Dat is haraam!” en we vragen ons af hoe we onze kinderen moeten opvoeden. We zijn bang. We zijn doodsbang voor wat er met onze kinderen zal gebeuren. Is het niet?

Weet je, als we écht “kinderen van de Islam” zouden voortbrengen, leden van deze Ummah, dragers van deze Boodschap, dan zou de hele SCHOOL bang zijn! “Lieve help, het christengeloof van mijn kind is in gevaar want er zit een moslim op school!” Zo veel zelfvertrouwen zouden we hebben. Wij zouden niet bibberen vanwege wat ons omringt. Onze omgeving zou beven omdat WIJ er zijn! Dat is het zelfvertrouwen dat de Islam geeft aan iemand die begrijpt wat hij gelooft, die zijn kracht haalt uit het Boek van Allah.

Ikzelf ken een geval, van een broeder die ik kende toen hij in de het hoger secundair zat (high school). Hij had eerder al de Quran gememoriseerd en de Dien bestudeerd en hij ging naar een staatsschool. (*) En zijn ouders kregen te horen: “Stuur hem niet naar die staatsschool. Stuur hem naar een islamitische school of hou hem in de madrassa.” Maar hij zei: “Neen ik wil naar de staatsschool!” Ik vroeg hem waarom hij naar een staatsschool wilde. “Die mensen hebben de Boodschap nodig!” Dat zei hij. Een joch van vijftien! En tegen de tijd dat hij afstudeerde waren achttien kinderen van die school moslim geworden!

Dat is “vertrouwen in je geloof”!
Dit is wat wij moeten voortbrengen!

Zeggen ze in de sport niet dat de beste verdediging de aanval is?
De beste manier om onze jeugd te beschermen, is dat we er da’ees van maken, mensen die deze Boodschap in zich dragen en uitdragen. Mensen die zich goed voelen bij deze Boodschap en er een diep vertrouwen uit putten. Als je dit kan doen, hoef je je geen zorgen meer over hen te maken dat ze in een nachtclub terecht komen of alcohol drinken of een vriendinnetje nemen. Dat zal je geen zorgen meer baren, want zij zullen een hoger doel hebben in hun leven. Wanneer in je leven een hoger doel ontbreekt, dàn krijg je dit soort problemen omdat ze dan andere dingen zoeken om die leegte te vullen.

Maar onze Dien geeft een zin en een doel aan ons leven.

(de band loopt verder, maar ik wilde vooral dit met je delen)

Bron:
De hele lezing: https://www.youtube.com/watch?v=AOAtlo9MHAg
Het stuk hierboven: https://www.youtube.com/watch?v=AOAtlo9MHAg&t=1079

(*) “Public School” heeft nogal een slechte reputatie qua moraliteit. Wie enigszins over de middelen beschikt zoekt een “private school”.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Foei Islam ?, Muslim zijn is... en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.