Al Laghw – een hedendaagse ziekte

Onder de bijwerkingen van technologische vooruitgang vinden we innovaties op het vlak van “Al Laghw”. De nieuwe trends in “Al Laghw” hebben drastische veranderingen teweeg gebracht in de levensstijl van de hedendaagse maatschappij. Als je tegen die stroom in wil gaan, moet je het zien als een jihad.

Door zijn wortels “Laam-Ghayn-Waw” of “Laam-Ghayn-Yaa” heeft het woord “Laghw” de volgende betekenissen: nutteloos, onzin, kletspraat, nonsens, woedende of gemene praat, flirten, beledigen, liegen, boosaardige of obscene taal.

In de Islam wordt “Laghw” gezien
als elk woord, elke daad die nutteloos is,
zonder doel wordt gesproken of gedaan
en die de dader ook geen voordeel brengt.

In de Quran vinden we drie betekenissen voor “Laghw”:

  1. Ondoordacht spreken
  2. Onfatsoenlijke uitspraken
  3. Daden zonder zin of doel
  4. Luid praten om iemand anders te overstemmen

Hieronder valt ook tijdverspilling, activiteiten die noch in deze wereld noch in het Hiernamaals enig nut hebben. Dit geldt ook voor gebrek aan discretie bij internetgebruik, Youtube, Facebook enz…of voor verslaving aan TV soaps, zomaar chatten met vrienden, het gebruik van moderne gadgets om mensen af te leiden en te domineren.

Quran geeft raad in verband met “Laghw”

  1. Hoor je “Laghw”, maak dat je weg komt

وَإِذا سَمِعُوا اللَّغوَ أَعرَضوا عَنهُ وَقالوا لَنا أَعمـٰلُنا وَلَكُم أَعمـٰلُكُم سَلـٰمٌ عَلَيكُم لا نَبتَغِى الجـٰهِلينَ
“En wanneer ze slechte praat horen, dan wenden ze zich af en zeggen:
‘Voor ons onze daden, en voor jullie jullie daden. Vrede zij met jullie.
We vermijden de onwetende.” (De Edele Quran 28:55)

“Wanneer een dwaze persoon de gelovigen op een dwaze manier aanspreekt en iets zegt waarop het geen nut heeft te antwoorden, dan wenden zij zich van hem af en reageren niet op dezelfde manier met lelijke woorden. Zij uiten niets anders dan goede woorden”, legt Ibn Kathir dit vers uit.

Zich afwenden van “Laghw” is een van de edele kenmerken van succesvolle gelovigen:

وَالَّذِينَ هُمْ عَنِ اللَّغْوِ مُعْرِضُونَ
“Waarlijk succesvol zijn de gelovigen…
die zich afwenden van slechte woorden.”
(De Edele Quran23:3)

Denk gewoon even na over die zinsnede “zich afwenden”… Wanneer wend je je van iets af? Je wendt je af wanneer je iets wil vermijden. Je wil ver van iets blijven, je wil vermijden dat jij zelf dat zou doen. Je keert je van iets af omdat je er een hekel aan hebt. Als iemand je uitnodigt om zo iets te doen, wend je je af door te weigeren en er niet in mee te gaan.

  1. Kom je “Laghw” tegen, ga er dan waardig aan voorbij!

Dit is een andere Ayah die de aandacht vestigt op de kenmerken van een ware gelovige wanneer het op “Laghw” aankomt:

وَإِذا مَرّوا بِاللَّغوِ مَرّوا كِرامًا
“…en wanneer zij aan slechte praat voorbijkomen,
gaan zij met waardigheid daaraan voorbij.”
(De Edele Quran 25:72)

Wanneer je “Laghw” ontmoet – zoals obscene reclame, nutteloze e-mails, wildweg doorgestuurde e-mails, een dansprogramma, roddelmedia, een fout vriendschapsverzoek – dan negeer je dat en gaat gewoon waardig door met je werk. Als zich een “Laghw” gebeurtenis of kans aanbiedt, dan maak je daar geen gebruik van. Je bent iemand met waardigheid, je waardeert waardigheid aan gaat hier waardig aan voorbij.

Sta even stil bij het werkwoord “voorbij gaan” en bij wat wij eigenlijk in ons dagelijks leven doen. Allah zegt: “Wanneer Ibaadur Rahmaan (slaven van de Meest Barmhartige) aan Laghw voorbijkomen, dan doen ze dat met waardigheid.” Brengen wij niet net die “Laghw” binnen in onze woonkamer terwijl we er juist waardig aan moeten voorbijgaan? Hoe ironisch! We gebruiken onze meest waardevolle tijd om “Laghw” aan het werk te zetten in onze slaapkamer! Denk aan TV en soaps, Facebook.

Studenten en jeugd zijn nog zo’n voorbeeld. De “Laghw” bezigheden van de jongere generatie is een grote hinderpaal voor de ontwikkeling van hun creativiteit en tijdsbeheer. Heel wat ouders klagen erover dat hun kinderen verslaafd zijn aan Facebook en zich niet meer op hun studies concentreren. “Laghw” leidt ze af en om succes te bereiken is het van kapitaal belang om zich daarvan af te keren!

Eén van de betekenissen van “Laghw” is ordinair taalgebruik. We horen studenten op school algemeen en dagelijks het woord “F..K” gebruiken. Hollywood, Bollywood en de westerse beschaving zijn koplopers in het voortdurend aanbrengen van nieuwe vieze woorden en daden. Nog een voorbeeld: bikini strips. Onschuldige kinderen die niets weten over seks en dergelijke worden weggekaapt naar de “Laghw” zone.

Waar gaat het heen met deze wereld? Als je die vraag stelt, kijken de mensen je minachtend aan: deze man hoort niet thuis in de moderne wereld! Mensen vind je vreemd omdat je het hebt over moraliteit in een wereld die immoraliteit tot haar levensstijl heeft gemaakt.

Houd alsjeblieft in gedachten dat “Laghw” niet enkel beperkt is tot zonde en kwaad! De definitie zegt namelijk duidelijk dat “elk woord, elke daad die nutteloos is, zonder doel wordt gesproken of gedaan en die de dader ook geen voordeel brengt” Laghw is! Net daarom zei ik dat de moslim in de wereld van vandaag Jihad voert tegen Laghw.

  1. “Laghw” is een soort test

Iets wat zo heerlijk zal zijn aan Jennah is dat zijn bewoners niet het minste teken van “Laghw” zullen vertonen:

“Geen ijdele praat zullen ze daarin horen en geen valsheid.” (Sura An Naba)

“Zij zullen daarin geen ijdele praat horen of zonden begaan.” (Sura Al Waqi’ah)

“Waarin zij geen ongepaste taal zullen horen.” (Surah al Ghaashiyah)

Uit bovenstaande verzen blijkt duidelijk dat de aanwezigheid van “Laghw” in deze Dunya enkel dient om de gelovigen te testen. Wanneer ze dus slagen voor deze test, zullen ze worden beloond met onvoorstelbare genietingen van eeuwig geluk op een plek die vrij is van alle soorten “Laghw”! Subhaan Allah!

Dat we ons ver van “Laghw” houden
is dus goed voor onze Dien,
Dunya èn Aakhirah!

Moge Allah ons allen helpen
wegblijven van “Laghw” activiteiten.
Moge Allah onze tong, onze ogen, onze oren
en onze geesten bevrijden van “Laghw”. Amien

Sal-lal-laahu-ala-Muhammad, Sal-lal-laahu-alaihi-wa-sallam.

Baarakallaahu Feekum.

Bron: https://yassarnalquran.wordpress.com/2015/07/29/al-laghw-and-the-jihad-of-modern-times/
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Muslim zijn is... en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.