Witte stippen op een zwart hart

hardened hearIn een lezing van Hasan Ali (Verenigd Koninkrijk) over verleidingen van deze wereld vond ik een prachtige, hoopgevende overweging. Hij heeft het over zieke en gezonde harten. De hele lezing is een aanrader (bron op youtube is https://www.youtube.com/watch?v=25y5md2xjW8), maar het stuk waar ik je vooral op wil wijzen vind je van minuut 43:35 tot 48:25.

Wanneer iemand meer en meer zondigt, wanneer hij meer en meer wordt verleid door deze wereld, dan vinden we daarover een Sahih Hadith in Muslim. Daarin heeft Rasoel Allah (vrede en zegeningen over hem) uitgelegd dat, telkens wanneer iemand een zonde begaat er een zwarte vlek op zijn hart wordt geplaatst. Het komt erop neer dat dit hart evolueert van een zondig hart tot een ziek hart. En als die persoon blijf doorgaan, dan komen er nog meer zwarte vlekken, en nog meer en nog meer, en wordt het een hart dat hard is geworden.

Wat betekent dat? Het betekent alvast niet dat je een stenen hart zou vinden wanneer je de borstkas zou open snijden. Dus niet: “Dokter, dokter, kijk eens naar mijn hart en maak het zacht.” Het gaat erom dat je geest, de manier waarop je denkt, niet meer naar de Akhirah neigt. Je gedachten richten zich nu veel meer op de Dunya. En alles om je heen – vrouwen, geld, tastbare spullen, materiële zaken – is je het meest dierbaar en je bent er enorm gehecht.

En Allah (subhaanahu wa ta’ala) zegt dat wanneer ze op dit moment toch nog doorgaan, ze Ghulf in hun hart krijgen. Dat houdt in dat de waarheid wordt tegengehouden, dat het voor het verstand nu heel moeilijk is geworden om nog de waarheid te zien en ze als dusdanig te aanvaarden. Allah zegt dat het hart nu verstopt geraakt.

locked up heartEen stap verder is dat het hart wordt verzegeld. Wanneer iemand zoveel zondigt en zo ver de andere kant op gaat, dan zegt Allah dat Hij het hart heeft verzegeld. Ze zullen de waarheid niet eens meer zien wanneer die hen wordt getoond. Ze zullen de waarheid niet horen, ze zullen er niet naar luisteren, ze zullen ze niet aanvaarden.

Maar diezelfde Hadith in Muslim zegt ook:
“Wanneer iemand een goede daad verricht,
laat Allah (subhaanahu wa ta’ala) een Engel
een witte vlek op het hart plaatsen.”

Dus al ben je zondig, al heb je een ziek hart,
dan kan je de situatie nog altijd omkeren met goede daden.
Elke goede daad geeft een witte vlek!

Wit wit wit … tot je opschuift van “verzegeld hart” tot het “verstopte hart”. Van het “verstopte hart” naar het verharde hart. Van het verharde hart naar het zieke hart. Van het zieke hart naar het zondige hart. En van het zondige hart ga je je verwijderen in de richting van het hart dat ergens tussenin zit.

Langzaam aan ga je verder en verder en gaat je hart weer houden van de Akhirah en vindt het rust en vrede in de Akhirah. In de Heilige Quran heeft Allah dit “Qalboen Saliem” genoemd, een hart dat vrede vindt – nog geen totale voldoening – maar vrede. Het betekent dat je neigt naar de Akhirah: je bidt, je verricht allicht goede daden en dus heb je vrede in je hart, alhamdolillah.
Maar er is iets beter. Je kan een vredig hart hebben, maar wie verder gaat… Het beste hart dat iemand kan hebben is “Qalboen Muqma’in”: een totaal tevreden, voldaan hart. En Allah heeft gezegd dat de enige manier om dat volledig tevreden hart te verwerven is: “alaa bi dhikrilaahi tatma’ienu Qulub”:

qalbun saleem

“De enige manier waarop je
een totaal tevreden hart krijgt
dat volledig op Allah is gericht,
helemaal gericht op de Akhirah,
is door Mij te gedenken, niets anders.”
Alle andere manieren om innerlijke rust
te verwerven helpen slechts tijdelijk.

Bron: https://www.youtube.com/watch?v=25y5md2xjW8

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in - en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.