Hoe vind ik blijvende innerlijke rust?

Tijdens een vragenuurtje na een lezing in Dubai,
krijgt Nouman Ali Khan deze vraag voorgelegd:

“Iman heeft verschillende niveau’s.
Bestaat er een verband tussen Iman en vrede?
Heeft vrede ook verschillende niveau’s?
Kan iemand vrede ervaren zonder Iman en omgekeerd?
Kan iemand met een laag niveau van Iman toch vrede vinden?”

NAK’s antwoord:

“Fantastische vraag! Het is zelfs een heel mooie vraag en Allah (azza wa djal) beschrijft het in de Ayah die ik daarnet reciteerde:

Fa ‘riqaini ahaqqu bil ‘aml in kuntum ta’lamoen,
alladhina amanu wa lam yakussu imaanahum bi dhulmin (?)”

Het is een prachtig antwoord. Allah zegt hier:
“Wie van de twee verdient vrede meer?”

Met andere woorden: Het is mogelijk dat mensen zo nu en dan vrede ervaren in iets anders dan de Islam. Maar wie verdient aanhoudende, constante, levenslange vrede? Dat zijn de mensen die oprecht tot geloof zijn gekomen en de rechten van hun geloof niet met de voeten treden door de verkeerde dingen te doen.

Boeddhisten zullen je vertellen hoe ze uren aan een stuk in dezelfde houding kunnen mediteren zonder een vin te verroeren. En als je zo iemand ziet, zal je zeggen: “Die man is zo vredig. Hij is zo rustig, hij vindt hier duidelijk vrede in.” Er zijn mensen die aan yoga doen en daar ook vrede in vinden. Of in de sauna, of door naar klassieke muziek te luisteren vinden ze rust. Als je het hebt over vrede en rust vinden, zullen de mensen zeggen dat ze die in heel verschillende zaken vinden. Iemand zit bijvoorbeeld graag op het strand om naar de golven te kijken en vindt daarin vrede. Dat is echter gewoon een tijdelijk sussen van emoties.

Wanneer wij het hebben over vrede dan is dat in de eerste plaats “tattul Ghauf (?)”, het tegenovergestelde van angst. Je zorgen, je verdriet, je negatieve emoties worden niet tijdelijk weggenomen.

Je hebt een blijvende bron waar je uit put
om die zaken een plaats te geven in je leven.

Weet je wat mensen in de meeste van die oefeningen doen? Ze willen de realiteit vergeten. Het is belangrijk dat we dat weten. Buiten het geloof, zonder Allah, willen mensen de werkelijkheid vergeten. Heel wat mensen vinden rust in dronkenschap. Weet je waarom? Als ze dronken zijn, kunnen ze niet meer nadenken en vergeten ze hun problemen. Heel wat mensen vinden rust in drugs, want wanneer ze die drugs nemen en ze hun verstand verliezen hoeven ze niet meer na te denken over hun problemen. Heel wat mensen vinden rust wanneer ze videospelletjes spelen of naar films kijken. Terwijl ze daarmee bezig zijn denken ze namelijk niet na over hun eigen leven. Dus dit is “happy time”… Zodra het voorbij is denken ze dan ook: “Ik wil de realiteit niet onder ogen zien, dus start maar een nieuwe film!” En nog een en nog een. Ze blijven bezig met die zaken omdat ze hun eigen realiteit niet aankunnen.

Het verschil met ons is dat met ons geloof, als je ècht Iman hebt, je de realiteit niet hoeft te ontvluchten. Je kan de realiteit aan en toch vredig zijn, snap je? Alle andere opties die je vrede beloven, willen dat je het leven ontloopt.

Mensen die rust willen, gaan op vakantie: ze gaan weg van alles wat ze kennen: “ik heb vakantie nodig!” Wat doen wij als we rust willen? We gaan naar een jama’ah. We gaan naar mensen toe en bidden samen tot Allah. Dat is wat wij doen? Niet? Wij pakken de realiteit aan. Dat is het mooie aan ons geloof.

Je kan “wat” vrede vinden,
maar niets zoals wat Allah je geeft
in deze Dien.

 

Bron: https://www.youtube.com/watch?v=0boorFw4eT0

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Muslim zijn is..., Sprokkels en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.