Wat betekent “Laylat ul Qadr”?

Hieronder vind je een tweede deel van de notities die iemand maakte bij een les van Sheikh Abudl Nasir Jangda over Laylat ul Qadr. Insh’Allah heb je er wat aan. Het is geen “tekst” maar een reeks notities. Misschien is de nacht al voorbij dit jaar – mag Allah al je Du’a aanvaarden! Misschien is het vannacht, of een van de komende dagen.

Moge Allah je Du’a aanvaarden en mag deze tekst je helpen
om hem nog beter te beleven, nog beter te beseffen
wat een fantastisch en onverdiend geschenk deze nacht voor ons is.

WAAROM HEET DEZE NACHT “LAYLAT AL QADR”?
WAT BETEKENT “LAYLAT AL QADR”?

Laylat al Qadr bestaat uit twee woorden.

Laylat betekent “de nacht van” – een genitief vorm die twee zelfstandige naamwoorden verbindt.  Dus “de nacht van Qadr”.
Het tweede woord is “al-Qadr” en heeft volgens verschillende overleveringen meerdere betekenissen.

– De geleerden zeggen dat in het Arabisch al-Qadr staat voor “ontzag, respect, grootsheid, ontzagwekkendheid.” Een eerste reden om deze nacht “Laylat al Qadr” te noemen is dat Allah (die Al-Qadier is, de meest Machtige) in deze nacht Zijn beloningen uitreikt door middel van de meest ontzagwekkende van Zijn engelen: Jibriel (vzmh).

Hoe ontzagwekkend is Jibriel (vzmh)?
De Profeet (vzzmh) heeft Jibriel (vzmh) twee keer in zijn originele gedaante gezien. Hij beschreef hem, zeggend dat hij met zijn voeten op de grond stond en zijn hoofd in de wolken. De engel is enorm groot, een heuse wolkenkrabber.
De Profeet (vzzmh) vertelde ook dat de vleugels van Jibriel (vzmh) zo enorm zijn dat ze de hele afstand tussen Oost en West bedekten wanneer hij ze opende: ze zijn zo groot als de hele horizon. De Profeet (vzzmh) verteld: “Ik kon niet voorbij Jibriel’s vleugels kijken.” En Jibriel heeft 600 van die vleugels!
De Profeet (vzzmh) heeft ook vermeld dat Jibriel zich verplaatst met de snelheid van het licht. Tijdens de nacht van Al-Isra Wal Mi’raj, liep de Buraq (het rijdier dat de Profeet vervoerde) aan lichtsnelheid: zijn eerste stap ging zo ver als je kon kijken – en Jibriel vloog de hele tijd mee naast het dier zonder ooit achterop te geraken. Zo snel vloog hij.
Tijdens de Nacht van Grootsheid zendt Allah (die de Grootste is) de meest grootse van Zijn engelen (Jibriel) met Zijn grootste genade, Zijn vergiffenis en Zijn zegeningen naar zijn slaven, tijdens meest grootse en meest belangrijkste van alle maanden en tijdens de meest grootse en meest belangrijke van alle nachten.
Dit is een nacht van totale en absolute grootsheid.

– Een andere verklaring voor deze naam is dat de Qur’an tijdens deze nacht werd geopenbaard. Hierover bestaan er drie opinies:

De eerste is dat Allah de Pen beval om de Qur’an op het Beschermde Blad te schrijven. Dat Beschermde Blad (Al-Lawh al-Mahfudh) is waar Allah de Qur’an heeft neergeschreven, alle Openbaringen die er ooit waren, waar Hij de lotsbestemming van de hele mensheid heeft neergeschreven, van de hele wereld en het hele universum – van alles wat bestond, bestaat en ooit nog zal bestaan.  Het was tijdens deze Laylat al-Qadr dat Allah heel lang geleden de Pen beval om de Qur’an neer te schrijven op het Beschermde Blad.

De tweede opinie is dat dit de nacht is waarin Allah Jibriel (vzmh) beval om de Qur’an van het Beschermde Bald over te brengen naar de hemel van deze wereld, naar een plek boven de Ka’bah, genaamd Baytul ‘Izza (het huis van Eer, van Waardigheid, van Kracht).  Allah liet Jibriel dit doen om dan van daaruit de Qur’an stukje per stukje, Ayah per Ayah, Soera per Soera over te brengen aan de Profeet (vzzmh).

De derde opinie stelt dat in die nacht de meest grootse van alle engelen de meest grootste Openbaring ooit overbracht van Allah naar de meest grootse van alle mensen en de meest grootse van alle Boodschappers ooit: Profeet Muhammad (vzzmh).

Wat we alvast met zekerheid weten,
is dat tijdens “Laylat al Qadr” grootse en opmerkelijke zaken
zijn gebeurd, nog gebeuren en zullen blijven gebeuren.
Daarom heet die nacht “Laylat al Qadr”

– Een tweede reden voor deze naam is dat iedereen die Allah tijdens “Laylat al Qadr” vereert groots wordt in de ogen van Allah.  Deze nacht is dus niet alleen groots van nature, maar is ook in staat iemand groots te maken. Je hoeft enkel maar Allah te vereren, voor Allah te gaan staan en tijdens deze nacht te bidden – en Allah zelf zal je grootsheid schenken.

– De derde reden waarom deze nacht “Laylat al Qadr” heet, is dat een van de betekenisen van het woord Qadr is dat iets nauw wordt, beperkt. Denk aan het beeld van een reistas die je ze vol hebt gepropt dat je hem nadien niet meer kan dichtritsen.  Een betekenis van Qadr is dus dat iets zo fantastisch is, zo vervuld van grootsheid, dat het die grootsheid niet kan omvatten. “Laylat al Qadr” wordt zo genoemd omdat er in die nacht zoveel engelen neerdalen op aarde dat de wereld de grootsheid van de nacht gewoon niet aan kan. De Dunya puilt die nacht uit van de engelen.

– Een laatste reden voor deze naam is dat een van de betekenissen van het woord al Qadr is “voorbestemming” (van het woord taqdir)  Deze nacht wordt dus ook wel de Nacht van de Lotsbestemming genoemd, zoals in Soera Dukhan: “Voorwaar Wij hebben de Qur’an in de gezegende nacht neergezonden. Voorwaar Wij zijn waarschuwers. Daarin worden alle wijze zaken uiteen gezet.” (De Edele Quran 44:3-4)
In die nacht wordt elk bevel van Allah, hoe klein of schijnbaar onbenullig ook, verdeeld. Tijdens “Laylat al Qadr” geeft Allah de engelen hun instructies over wat ze moeten uitvoeren en wat ze moeten doen in het komende jaar.
Allah heeft alles al 50.000 jaar voor de schepping van de hemelen en de aarde vastgelegd. Hij had het lot van de mensheid toen al neergeschreven, maar tijdens “Laylat al Qadr” geeft Allah zijn instructies aan de engelen voor het jaar dat komt: wie wordt geboren, wie sterft, wie heeft voldoende te eten en hoeveel, enzovoort.

Al het bovenstaande zijn redenen waarom we deze nacht “Laylat al Qadr” noemen omdat al die zaken in deze Nacht van Kracht gebeuren.

 

De hele lezing in het Engels vind je hier.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Ramadan en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.