Wanneer valt Laylat al Qadr?

Hieronder vind je een deel van de notities die iemand maakte bij een les van Sheikh Abudl Nasir Jangda over Laylat ul Qadr. Insh’Allah heb je er wat aan. Het is geen “tekst” maar een reeks notities. Misschien is de nacht al voorbij dit jaar – mag Allah al je Du’a aanvaarden! Misschien is het vannacht, of een van de komende dagen.

Moge Allah je Du’a aanvaarden en mag deze tekst je helpen
om hem nog beter te beleven, nog beter te beseffen
wat een fantastisch en onverdiend geschenk deze nacht voor ons is.

Op basis van wat de Profeet (vzzmh) hen heeft verteld over de tekenen van Laylat al Qadr, hadden de Sahaba verschillende meningen over wanneer het dan Laylat al Qadr is.

  • Abu Sayid al Khudri zei dat Laylat al Qadr op de 21° nacht van de Ramadan valt.
  • Andere Gezellen van de Profeet zegden dat het de 23° nacht
  • Nog anderen stelden dat Laylat al Qadr valt op de 24° nacht. Deze opinie steunt op een zwakke overlevering die zegt dat de Qur’an aan de Profeet (vzzmh) werd geopenbaard in de 24° nacht.
  • Er zijn ook Sahaba die zeggen dat Laylat al Qadr valt in de 25° nacht van Ramadan.
  • Een grote groep van de Sahaba haalt de authentieke overlevering aan dat Laylat al Qadr valt in de 27° nacht van de Ramadan. Deze stelling steunt vooral op het feit dat de Profeet had gezegd dat er wat lichte regen zou vallen in de nacht van Laylat al Qadr. Toen Ubay bin Ka’ab de moskee binnen kwam , zag hij wat water door het dak van de Masjid al Nabawi lekken en wanneer de Profeet (vzzmh) opstond na zijn gebed waren zijn kleren, handen en voorhoofd vochtig en was er wat zand dat door de nattigheid aan zijn lichaam kleefde.
  • Volgens nog andere overleveringen valt Laylat al Qadr dan weer in de 29° nacht van de Ramadan. De komt door overleveringen over de Profeet (vzzmh) die heeft gezegd dat Laylat al Qadr valt in de “nacht die overblijft.” Zwakkere overleveringen stellen dat de Profeet heeft gezegd: ‘De laatste nacht van de Ramadan is Laylat al Qadr en dat verwijst naar de 29° van dat specifiek jaar.

De Profeet heeft heel duidelijk gezegd:
“Het is een van de oneven nachten in de laatste tien nachten van de maand Ramadan.”
Met andere woorden: het is niet de 21°, of de 23°, of de 25° of de 27° of de 29°.

Het betekent dat het de 21° kan zijn
EN dat het ook de 23° kan zijn,
EN ook de 25° EN ook de 27° EN ook de 29°.
Het kan dus eender welke van die nachten zijn.
We weten niet met zekerheid
welke van die nachten 
Laylat al Qadr is.

Volgens een andere overlevering echter, die we vinden in Bukhari en Muslim, heeft de Profeet (vzzmh) gezegd: “Zoek de Waardevolle Nacht in de tien laatste nachten van de Ramadan” en heeft hij dus NIET specifiek de oneven nachten genoemd. Daaruit begrijpen we dat wie wel een beetje risico aan durft het erop kan wagen tijdens een van de oneven nachten.

Maar als iemand niet het risico wil lopen dat hij zijn kans verliest
om een zo grote en ongelooflijke beloning van Allah binnen te rijven,
dan moet die persoon aanbidding verrichten gedurende
elk van de laatste tien nachten van de Ramadan.

Op basis hiervan hebben enkele van de Tabi’oen (studenten van de Sahaba) besloten dat Laylat al Qadr op elk van die laatst tien nachten kan vallen. Dat is allicht de reden waarom de Sahaba de nacht op verschillende datums plaatsten: omdat de nacht elk jaar op een andere dag viel. Dus het ene jaar was Laylat ul Qadr de 21° nacht, het jaar daarop misschien de 27°, dan de 23° en uiteindelijk ook eens de 29°. Het wisselt jaar na jaar en kan dus vallen op eender welke van de laatste tien nachten van de Ramadan.

Dus, wanneer is het nu Laylat al Qadr?

Goed, er zijn al die Ahadith en overleveringen over de verschillende mogelijkheden. Maar wat is de kern van de zaak? “Wanneer van Laylat al Qadr zodat ik die dag vrij kan nemen?” “Op welke nacht moet ik eens goed wat aanbidding verrichten?”

Een authentieke overlevering vertelt ons dat de Profeet (vzzmh) op een dag naar de Masjid al Nabawi ging, en daar waren twee Sahaba aan het ruziën. Ze scholden mekaar uit. Het was een fikse ruzie.
Toen de Profeet (vzzmh) erbij kwam, hielden de mannen uiteraard op met ruziën en de Profeet (vzzmh) zweeg even. Iedereen zag aan de gelaatsuitdrukking van Profeet dat hij hard en diep nadacht.
Ze vroegen: “Ya Rasul Allah, wat scheelt er?”
Hij (vzzmh) antwoordde: “Mij werd door Allah de kennis gegeven van wanneer Laylat al Qadr precies valt, en ik kwam hier naartoe om het jullie te vertellen. Ik za twee mensen ruziën en vanwege hun onenigheid ben ik ertoe gebracht te vergeten wanneer Laylat al Qadr valt. Zoek hem in de laatste nachten van de Ramadan. In het laatste derde deel moet je die nacht zoeken. Dat is wat beter is voor jullie.”

Om dus de vraag te beantwoorden wanneer Laylat al Qadr valt: we weten het niet. Het kan eender welke van de laatste tien nachten in de Ramadan zijn en de Profeet (vzzmh) heeft gezegd dat het zo beter is voor ons.

 

De hele tekst in het Engels, waaruit dit een uittreksel is, vind je hier.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Ramadan en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.