Dawah stap voor stap

Velen van ons Moslims willen graag onze omgeving overtuigen van de Islam. Wij noemen het Dawah, maar wat we doen is mensen overstelpen met argumenten en bewijzen: “Kijk eens naar de Quran die dit zegt en dat” – “Ja maar, je moet dat zo niet begrijpen” – “De wetenschap bewijst wat de Quran zegt. Kijk maar naar…”

In Surah Nazi’aat staat een verwijzing naar Firaun en de Dawah van Musa tegenover hem. Dat zet Nouman Ali Khan ertoe aan even dit onderwerp uit te diepen.

Musa (aleihi assalaam) krijgt de opdracht om Firaun (wat een monster!) vriendelijk uit te nodigen. Hij moet beginnen met “Hal laka” wat een heel beleefde, nederige uitnodiging is die je kan vertalen als: “Zou je alsjeblief eens willen overwegen om me toe te staan dat ik je oproep tot iets wat jou eventueel mettertijd een beter mens zou kunnen maken?”

Even slikken…

Tegenover Firaun?

Je kent zijn wreedheid en arrogantie,
tegenover mens èn God…

Dawah, aldus Nouman Ali Khan,
verloopt in twee stappen,
in de juiste volgorde.

Stap één is dat je mensen wijst op de mogelijkheid om ZELF een beter leven te hebben: zuiver, goed, vriendelijk, rechtvaardig, zorgend, vergevend, barmhartig… Hoe word je een beter mens, een gelukkiger mens, een vrediger mens? Iemand met slechts een greintje goedheid in zijn hart, zal zich hierdoor aangesproken en aangetrokken voelen.

Dàn pas volgt stap twee, waarbij hij/zij gaat nadenken over de inhoud en de vorm, en vragen stelt. Dan pas kom je met reflecties en feiten die tonen hoe de Islam inspeelt op die aangeboren goedheid, dat verlangen naar een betere wereld en de hoop op eeuwig geluk. Je dringt geen “bewijzen” op, maar geeft ze als antwoord op de vragen. Je geeft ze pas als er nood aan is.

Wat wij tegenwoordig doen
is met bewijzen zwaaien
en argumenten rondstrooien

We debatteren ons suf en – geef toe – kibbelen zelfs ronduit. Ik blijf gewoon weg van “Dawah”-forums en Facebookpagina’s omdat ik soms fysiek misselijk word van de grofheden daar… Dat is niet de methode van de Boodschappers!

debat


Als je debatteert
dring je de ander in het verweer. 

Zo maak je hem/haar
doof voor je argumenten 

want nu wil die persoon
alleen maar winnen. 

Zo trek je niemand aan tot de Islam. Integendeel, ik weet zeker dat die gore praat zelfs al mensen van de Islam heeft weggejaagd. Zeg nu zelf, wie weet beter hoe je Allah’s boodschap doorgeeft dan Zijn Boodschappers? Leer dan van hen en leg je ego het zwijgen op.

Het feit dat Allah zelfs Firaun kansen blijft geven moet ook ons aanmoedigen om niemand af te schrijven. De grootste misdadiger moet van ons horen dat hij nog een kans heeft. Allah zal hem veroordelen en straffen als Hij dat wil, op de Dag des Oordeels. Wij zijn Allah niet. Wij schrijven niemand af, wij straffen niemand.

Laten we, vooral nu we in de Ramadan de Quran herontdekken, leren de mensen rondom ons te benaderen als echte opvolgers van Allah’s Boodschappers, met hun liefde en zorg, hun hartelijkheid en geduld. 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Muslim zijn is..., Quran - onze gids en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Dawah stap voor stap

  1. Pingback: Ben ik wel goed bezig? | Vrouwen in de Islam

Reacties zijn gesloten.