Quran is zo mooi om naar te luisteren…

Herinner je het voorval toen de Profeet (vrede en zegeningen over hem) zijn Gezellen vertelde over een teken van de eindtijd. Hij zei erbij: dat zal gebeuren wanneer de kennis is verloren gegaan. De Gezellen schrokken zo  van wat ze hoorden, dat ze het teken zelf vergeten hebben. Ze reageerden verbaasd: Hoezo, kennis verloren?! We reciteren de Quran en we leren hem aan onze kinderen en zij op hun beurt aan hun kinderen! Hoe kan kennis dan verloren gaan?!

Met andere woorden
zij associeerden de Quran
met kennis.

Als wij spreken over kennis opdoen, dan denken we aan Fiqh boeken, niet aan de Quran, terwijl die Fiqh toch steunt op de Quran? Laten we terugkeren naar de wortel van de kennis en dan pas naar de takken kijken.

boom-van-kennis-28977302

De reactie van de Profeet op hun verbazing was: De Joden en de Christenen hebben ook hun boek. Ze reciteren eruit maar het baat hen niets! En Ibnu Abbaas zei: “Ze zijn blij met wat ze reciteren maar ze hebben geen benul van wat ze zeggen.”

calligrafie
Hij had het toen over de Joden en Christenen, maar als hij ons nu zou zien… Kinderen leren in de zondagsschool de Quran uit het hoofd maar kennen de boodschap niet… In de nachtwinkel hangt Ayatul Kursi achter de toonbank waar alcohol wordt verhandeld… In de Ramadan staan we in Tarawih maar hebben er niets aan…

 

Eigenlijk zou het beter zijn om van enkele verzen te leren wat ze betekenen
en die dan te reciteren. In ons dagelijks gebed en in Tarawih.

Als wij vinden dat het niet nodig is
om de Quran te begrijpen,
dan zijn we niet beter dan Abu Jahl
die er ook graag naar luisterde,
maar de Boodschap haatte
en de Boodschapper wilde doden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Foei Islam ?, Quran - onze gids en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.