Wat haalt het uit…

Nouman Ali Khan overloopt met ons tijdens de Ramadan van 2017 Juz Amma. Dat zijn de Surahs die de meesten van ons (deels) kennen en in ons gebed gebruiken. Weten wat je zegt tijdens je gebed is belangrijk. Als je op dat moment de enorme schat achter één van de woorden kent, zal het ook niet meer zo moeilijk zijn om je te concentreren, om geraakt te worden door je gebed.
Een sprokkel uit Dag 3 : Surah Abasa (Surah 80)

Wanneer de Profeet (vrede en zegeningen over hem) wordt terechtgewezen voor het feit dat hij zich – heel even – gefrustreerd afwendde van zijn blinde neef die zijn gesprek met de leiders van de Quraysh kwam verstoren, leert Allah hem en ons een belangrijke les voor leiding geven.

De man had hem gevraagd hem iets goeds te zeggen, hem iets te leren. Een goed woord. Maar de Profeet (vrede en zegeningen over hem) aarzelde, omdat hij net in een belangrijk gesprek was verwikkeld.

Allah leert hem  hier hoe belangrijk het is om iemand die op zoek is bij te staan. Jij kan niet weten wat het voor goed zal doen, zegt Allah. Misschien wordt hij erdoor gezuiverd. Allah gebruikt daarvoor het word yazakka (een beetje, een begin van zuivering, een eerste poging) en niet yatazakka (totale zuivering) (Ayah 3)

Wat betekent dat voor ons?
Geef jij de leiding nu maar.

Je doet wat je kan als ouder, leerkracht, vrijwilliger in de moskee maar je vraagt je af waarom… Niemand lijkt zijn leven spectaculair te veranderen, je buurman bekeert zich niet, … Je kent het gevoel vast. Allah laat je weten dat je, misschien zie je geen fenomenale verandering maar gebeurt er toch iets in het hart van die ander. Het is niet aan jou om te oordelen. Getuig en vertel, geef het goede voorbeeld. En laat rusten.

plant root

Jij weet niet wat het uithaalt en je hoeft dat ook niet te weten. Je kan het vergelijken met de groei van een plant. Het belangrijkste proces daarin gebeurt onder de grond, waar jij het niet ziet.

Allah gaat verder en zegt in Ayah 4 “Auw yadhakkaru” – “of misschien denkt hij erover na”. Het kan zijn dat onze woorden en lessen en lezingen niet het minste onmiddellijke zichtbare effect hebben, maar ze hebben wel iemand geraakt. Hij denkt erover na en mettertijd – alweer zonder dat je het weet of ziet – hebben je woorden dan toch effect.

Misschien gebeurt zelfs dat niet, omdat je woorden op dat moment het leven van die mens niet raken. Nouman Ali Khan geeft het voorbeeld van zijn vader die groot belang hechtte aan het geven van aalmoezen. Broeder Nouman had echter zelf geen geld. Pas later, toen hij er financieel beter voor stond, herinnerde hij zich het advies van zijn vader en volgde zijn voorbeeld.

Hoe dan ook blijft het zinvol
om te getuigen, te vertellen, te onderrichten.
Wat telt is dat je probeert.
Het resultaat heb jij niet in de hand.

Lees meer hierover in “Niet het resultaat maar je moeite telt”

Lees ook over het voorval met de blinde

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Muslim zijn is... en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.