Muslims zijn eerlijk en rechtvaardig

Je zou het niet zeggen als je handel drijft met Muslims tegenwoordig… Je zou het niet zeggen wanneer je sommige Muslim collega’s er de kantjes ziet aflopen op het werk… Of juist wel? Wat broeder Nouman Ali Khan vaak aanklaagt is dat de Muslims vandaag in dezelfde val zijn getrapt als de Joden destijds: ze reciteren hun Boek (tijdens het gebed en de zondagsschool) maar kennen het niet. Ze weten niet wat erin staat en doen daardoor vaak het tegenovergestelde van wat ze in hun gebed reciteren.

Als je dan gaat kijken wat het dan wel betekent, word je stil.

Al Mutaffifien – Surah 83 – opent met een aanklacht tegen bedriegers.

“Ja, natuurlijk! Bedriegers!
De wereld zit vol bedriegers! Banken, politici, bedrijven, …
Ze bedotten ons waar we bijstaan.”
Ik hoor het je zo zeggen.

De bedriegers waar Allah zo op raast – want de taal is woedend – zijn mensen die wanneer ze iets kopen goed oppassen dat ze niet worden bedot. Ze willen waar voor hun geld en liefst nog wat meer: de sport van afpingelen, al zie je zo dat de verkoper het ook niet breed heeft. En dan ziet Allah diezelfde mensen heel miniem zelf de boel bedotten. Heel miniem.

Hij gebruikt het beeld van een verkoper die een product afmeet in een volume. Een kom bloem, een zak rijst of zo. Hoe doe je dat? Je vult de kom tot boven de rand. Je maakt een torentje. En dan neem je een lat of plat mes een schuift het overbodige product weer weg. Een perfect gevulde kom bloem. De Mutaffifien spelen het handig en zorgen dat de lat een heel klein beetje gebogen staat, zodat ze een heel klein beetje product terug uit de kom schrapen. Een paar gram, niet eens genoeg om op te vallen.

Maar hun bedrog maakt Allah razend.
Hij verwijt ze dat hun bedrog blijvende gevolgen heeft (in het leven van hun slachtoffer, al is die zich van geen kwaad bewust, maar ook voor de hele wereld. Jouw bedrog zal uiteindelijk leiden tot “Als die dat doet, dan ik ook. Waarom zou ik die  kans laten liggen?”

lui

Een houding waarover wordt gegrapt Maar Allah lacht er niet mee

Wat je wel vaker op het werk ziet: enkele luiwammesen vinden het voldoende dat ze “aanwezig” zijn. Ze vermijden zoveel mogelijk om meer te doen dan het hoogstnodige om ontslag te vermijden. Langzaam naar en van je pauze wandelen, een praatje onderweg, een foute status ingeven… Een ander ziet het, stoort zich eraan maar gaat uiteindelijk dat gedrag kopiëren want “waarom zou ik meer werken voor hetzelfde geld?” Tot de baas merkt dat er iets mis is met het klok- en pauzesysteem en bam! Alles wordt strenger gecontroleerd, pauzes beperkt en noem maar op. Geen idee waarom?! Toen je daarnet je beklag deed over bedriegende bankiers en politici, kloeg je over de gevolgen van wat ooit eens een kassier dacht: “Ach die paar cent, wie merkt er wat van”…

Iets waar je misschien over heen las:

gelovig of niet

Misschien toch goed om eens vaker de betekenis van de Quran erbij te nemen en eens te luisteren naar een bespreking van de Surahs die je in je gebed gebruikt.

Vooral tijdens de Ramadan, de maand van de Quran, en zonder de pesterijen van Sjaitaan, kan je voor jezelf en je gezin enkele valstrikken van je pad verwijderen en dichter bij Allah komen dan bij zijn woede.

Het doel van de Ramadan is nu eenmaal:
li allakum tataqoen – opdat jullie taqwa verwerven.

 

 

De hele samengevatte bespreking van deel 1 van de Surah vind je hier

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Foei Islam ?, Muslim zijn is... en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.