Is het fout te klagen?

In een vragensessie tijdens de Ramadan beantwoordde Nouman Ali Khan enkele vragen van zijn publiek. Dit was er een van:

Vraag: Als we helemaal aan de grond zitten, en alleen een mirakel van Allah ons nog kan redden, en we smeken Allah om ons niet nog meer op de proef te stellen, of we willen dat onze Du’a sneller worden verhoord om uit de problemen te geraken, betekent dit dan dat het ons ontbreekt aan geduld? Zal Allah boos daarom op ons zijn?

Antwoord: Moge Allah je snel van je moeilijkheden verlossen.
Als het allemaal veel te moeilijk wordt, zeggen zelfs Boodschappers (vrede zij met hen) en de mensen aan hun zijde: “Wanneer komt de hulp van Allah?” Ik zou nu niet meteen zeggen “Allah, stel me niet meer op de proef!” Er zijn andere, betere en wijzere manieren om dit te zeggen. Leer daar enkele van. Zoals “Rabbana la taj’alna fitnatan li-lladhina dhalamu” of “mataana rasullullah”, woorden van onze Boodschapper (vrede en zegeningen over hem).

Wat je zeker moet doen, is je tot Allah wenden in Du’a, met je wanhoop.
Je beklag doen bij Allah over je probleem is NIET gebrek aan Sabr. Dit wordt zelfs in de Quran vermeld: “Innamaa ashkoebathi
wa hoeznie ila Allah –  alleen bij Allah klaag ik over mijn ellende en verdriet.” (De Edele Quran 12:86) Als ik niet eens bij Allah terecht kan met mijn zorgen, bij wie dan wel?

Enerzijds moeten we dus een hoopvolle relatie hebben met Allah, maar tegelijk praten we alleen met Hem over onze zorgen en problemen. Ga echter niet te ver, zoals door te zeggen “Stel mij niet nog meer op de proef.” Zo laat je uitschijnen dat het Allah is die jou martelt. Vraag liever: “Allah, geef mij de kracht om deze beproeving te doorstaan.”

Er is nog iets dat ik je wil zeggen over mirakels. Denk niet dat de hulp van Allah enkel komt aan de hand van wonderen. Denk niet dat Allah voor jou moet doen wat Hij deed voor de jongemannen in de grot – die Hij honderden jaren liet slapen – en dat er geen andere manier is waarop je kan worden geholpen. Allah maakt oplossingen mogelijk die jij en ik ons niet eens kunnen voorstellen en ze zijn vaak dichterbij dan wij beseffen. Dat is iets waar Allah over beslist.

Test en beproeving

 

Bron: https://youtu.be/kN_GLCHDHXY?t=256

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Muslim zijn is... en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Is het fout te klagen?

  1. Pingback: Mag ik klagen over mijn verdriet? | Vrouwen in de Islam

Reacties zijn gesloten.