Van welke Madhab ben jij?

Tijdens een vraag-en-antwoordsessie na één van zijn lessen, kreeg Nouman Ali Khan een vraag over de Madhabs (leerscholen) in de Islam. Dat antwoord vond ik het delen waard:

“Hoe moeten we omgaan met de verschillen tussen de Madhabs?”

Laat het allereerst duidelijk zijn dat je het niet met me eens MOET zijn. Wat dit betreft, sluit ik me aan bij de visie van Dr Akram Nadwi. Ze lijkt me de meest redelijke.

Hij stelt dat je eigenlijk simpelweg Muslim bent. Je gaat gewoon op zoek naar iemand die meer weet dan jij en je vertrouwt op die persoon wat de onderwerpen betreft waar je zelf nog vragen bij hebt.

Je bent niets anders dan dat: een Muslim.
Wanneer je jezelf Hanafi, Shafa’i, Maliki of wat dan ook noemt… Hoe kan je zeggen dat je bijvoorbeeld Hanafi bent? Je weet niet genoeg over Abu Hanifa (rahimahu Allah). Maar je bent een Muslim: over de Islam weet je genoeg.

Wat bepaalde onderwerpen betreft, kan je uiteraard iemand die je vertrouwt om raad vragen als je er zelf niet uit komt. Als je bijvoorbeeld op Hajj-bedevaart gaat, weet jij veel minder af van de Fiqh hierrond dan de leider van jouw hajj-groep in wie je je vertrouwen hebt gesteld. Dus vraag je aan hem wat je moet doen en dan doé je dat ook. Begin niet tegen te spreken met “ja, maar in onze leerschool…”

Maak je niet zo druk!
Waarom maak je het zo moeilijk voor je mede-Muslims? Als twee Muslims op een verlaten eiland zouden leven, dan zou degene die minder weet gewoon raad vragen aan degene die meer weet. Simpel. Hij hoeft niet de hele oceaan over te zwemmen op zoek naar een sheikh. Zo zit het leven niet ineen!

Zo ging het zelfs niet bij de Sahaba.
Ze waren soms duizenden kilometers van huis. Denk je dat ze dan telkens heen- en weer reisden voor de laatste Fatwa’s? Wij hebben die zaken allemaal veel meer ingewikkeld gemaakt dan nodig is. De onderverdeling in de verschillende leerscholen of Madhabs is er om mensen met kennis voort te brengen die de anderen kunnen helpen om hun leven als Muslim te leiden. Ze werden niet in het leven geroepen om van elkaar te verschillen of opdat wij onszelf met één ervan zouden identificeren. Dat was nooit hun bedoeling.

Madhab Verdeeldheid

(Uit de tweede Q&A sessie na de les over Heavenly Order, minuut 30 op 22/3/2018)

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Muslim zijn is... en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.