De rol van de ouders

 

Door Maria Khani

  

Spelen

Met een uitspraak van Imam Ali,
die zegt dat je met kinderen moet spelen tot  ze zeven zijn,
waarna hen gedurende nog eens zeven jaar discipline wordt bijgebracht,
om dan tijdens de zeven jaar daarna vriendschap met hen te sluiten.

Zo horen we bijvoorbeeld van de tijd voor het gebed iets prettigs te maken voor de kinderen en niet iets wat snel wordt afgehandeld. Ouders kunnen met de kinderen spelen op de gebedsmat, ze kriebelen en hen hun genegenheid tonen voor het gebed begint, zodat de kinderen dit belangrijk ritueel met iets positiefs associëren.


Liefde

– Ouders kunnen de liefde in hun gezin en de liefde voor Allah en Zijn Profeet (vrede en zegeningen over hem) voeden door zachte omgang met elkaar en door hartelijkheid.

– Neem de Quran, neem je kind in je armen en lees samen. Vraag hem of haar om woordjes aan te wijzen die ze herkennen of die je hen wil leren.

– Hou het niet bij puur van buiten leren, maar wek de aandacht van je kind en zijn fantasie door het de verhalen te vertellen waarbij typische sprookjes verbleken.

 Vliegende wezens? Al-Buraq.

 Wonderbaarlijke voorwerpen? Een pen die alles heeft neergeschreven wat er ooit zal gebeuren.

– Zoek de onderwerpen uit die je kind interesseren: bestudeer de dieren in de Quran en werk rond ambachten van vroeger.

– Maak de Adhan tot een vaste gewoonte bij jullie thuis.


Aanmoediging en steun

Respect is de sleutel voor het geluk van elk gezin, en dat vertaalt zich in gemeenschappen waarin naar kinderen wordt geluisterd en waar ze worden aangespoord om deel te nemen. Zoiets begint thuis. Ouders moeten tijd vrijmaken voor hun kinderen. Hoe kan het dat leerkrachten onze kinderen soms beter kennen dan wij? Als dat bij jou het geval is, wordt het tijd om meer tijd met je kind(eren) door te brengen. (*)

Respecteer de noden van je kind. Niemand vindt het  bijvoorbeeld leuk om ’s morgens op te staan en meteen aan het werk te moeten. Gun de kinderen minstens anderhalf uur voordat ze het huis moeten verlaten of aan een activiteit moeten beginnen. Hoe wek je hen het best? Masseer ze, kus ze,… Maak van het ontwaken een activiteit die een band tussen jullie schept, iets waar iedereen naar uitkijkt. En zorg dat de kinderen goed gevoed aan hun dag beginnen.


Leer hen vrijgevigheid

Moedig kinderen aan om met anderen te delen. Koop hen enkel wat ze nodig hebben, niet wat ze willen. Laat ze geven van hun tijd en inzet, en ze zullen weldra liever geven dan krijgen.


Muslims tegen de stroom op

Maak van Eid een fantastisch feest.

Praat over het belang van het vieren van prestaties.

Leer hen over gevoelige onderwerpen – zoals seksuele opvoeding – met referenties uit de Quran en de Sunnah (iets wat een ouder langzaamaan kan invoeren vanaf de leeftijd van tien jaar). Andere onderwerpen rond gezondheid en hygiëne van de Sirah handelen over hoe we onze lichamen proper houden.

Voor dochters is het goed ze te wijzen op de eerbaarheid van de Hijab, met nadruk op zijn schoonheid, als iets wat een vrouw vrijwillig doet omwille van Allah. Moeders horen te vertellen hoe zij zich voelen met hun Hijab en over hun ervaringen ermee.


De rol van de vader

Ouders moeten met elkaar overleggen over de opvoeding van de kinderen. In Surah al-Baqarah spreekt Allah over de beslissing om een kind te spenen als een beslissing die beide ouders samen moeten nemen.

“(…) Maar wanneer beiden spening wensen met wederzijds goedvinden en overleg, dan rust er geen zonde op hen. (…)”
(De Edele Quran 2:233)

Tegenwoordig hebben veel vaders deze verantwoordelijkheid laten varen, maar het is belangrijk dat ze betrokken blijven bij de opvoeding van hun kinderen.

 

Houd het Doel voor ogen!

Toen Profeet Zachariah (vrede zij met hem) Allah vroeg hem een zoon te schenken, wilde hij iemand die de profetische traditie zou verderzetten. De reden om een kind te willen, was iemand op te voeden die na hem de mantel van rechtschapenheid zou dragen.

“En ik ben bang voor (het ontbreken van) mijn nakomelingen na mij, want mijn vrouw is onvruchtbaar. Dus schenk mij van Uw Zijde een nakomeling die van mij zal erven en van de familie van Ya’qub. Mijn Heer, maak hem U welgevallig.” (De Edele Quran 19:5-6)

Bedenk dat Profeet Noah (vrede zij met hem) zijn zoon verloor, omdat de daden van zijn zoon hem van zijn eigen vader hadden verwijderd (wat aantoont dat uiteindelijk zelfs de beste ouder niet zeker kan zijn van de resultaten).

Hij (Allah) zei: “O Nuh, voorwaar hij behoort niet tot jouw familie. Voorwaar het is geen rechtschapen daad (die hij stelt). Vraag Mij daarom niet iets waarover jij geen kennis hebt. Voorwaar, Ik vermaan je, opdat jij niet tot de onwetenden zult behoren!”

Voed je kinderen op met liefde en goedheid, en bid dat Allah ons allen zal redden.

 

Khadejah Jones – Share Islam Team
ShareIslam.com

 
(*) nota van Mariam:  Recent onderzoek stelt vast dat de gemiddelde moeder minder dan één uur per dag echt met haar kinderen bezig is… en de papa zowat een halfuur …
 http://www.she.be/jij/aid1031721/belgische-mama-s-spenderen-dagelijks-maar-een-uur-aan-hun-kroost.aspx 
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Muslim zijn is... en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.